Facket behöver tuffa till sig

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2009-12-15

Namn: Rigmor Wilderoth

Ålder: 61 år

Bostad: I lägenhet i Halmstad 

Familj: Två utflugna döttrar 

Yrke och arbetsplats: Registrator/domstolssekreterare på länsrätten i Hallands län 

Månadslön: 25 000 kronor

Arbetsuppgifter: Jag registrerar länsrättens mål, kallar till förhandlingar, har telefonkontakter och expedierar domslut. Eftersom länsrätten läggs ned i februari 2010 arbetar vi även mycket med arkivet just nu. Det ska lämnas över till nya Förvaltningsrätten i Göteborg. De flesta här ska flytta med dit, men inte jag. Vi som blir kvar kommer att få stöd av Trygghetsstiftelsen, men jag funderar på pension. Min dåliga syn är en anledning. Under 2008 lossnade mina näthinnor helt oförklarligt. Nu ser jag bara 13 procent på ena ögat och 32 på andra. 

                                                         — •l• —

Fritid: Jag arbetar ideellt i Hyresgästföreningen. Dessutom är jag amatörteaterskådespelare i Hallarnas skådespelarlag och på Halmstads kvartersteater. Hallarna sätter upp ett folklustspel varje sommar. Just nu repeterar vi dock Marknadsafton av Vilhelm Moberg. Sedan ska jag bli mormor också.

                                                         — •l• —

Det bästa med jobbet: Variationen av arbetsuppgifterna. Tidigare var jag ensam registrator. När jag blev sjukskriven för ögonen insåg vi hur sårbart det var. Nu växlar vi mellan fem arbetsstationer.

                                                         — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Stressen. Vi har många »bråttommål«, offentliga upphandlingar exempelvis. Faxen är oerhört stressande, en förbannelse.

                                                         — •l• —

Därför är jag med i ST: Av ohejdad vana. »Det där ska jag inte vara med i«, sa jag på mitt första jobb. Medlemskapet kostade 12 kronor. Men då sa min pappa, som faktiskt var moderat: »Facket ska man vara med i, det är en hederssak.« I övrigt inser jag att facket måste finnas som motpart till arbetsgivaren, men jag har aldrig fått någon hjälp.

                                                         — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Jag tycker facket känns tamt. Det behöver tuffa till sig, inte falla undan så lätt. Just nu ser jag det som ett resebolag som reser på konferenser och ägnar sig åt navelskåderi. Facket behöver även arbeta mer för jämställdheten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA