Eva gav sig själv en fil kand i 50-årspresent

FÖRDJUPNING2007-06-18

Eva Edström beslöt att ge sig en fil kand-examen i 50-årspresent. Dessutom vann hon Trias stipendium för sin C-uppsats i pedagogik. Den handlar om personalen vid Svensk Kassaservice.

Hur var det att vid 48 år bli student och medlem i Tria (det fackliga studerandesamarbetet mellan ST, HTF och SKTF)?

– Fantastiskt! Och att skriva C-uppsats i pedagogik var bland det roligaste jag gjort. Så fick jag bra betyg också. Att jag vann Trias stipendium på 2 500 kronor gjorde det ju inte mindre roligt!

Vilken anknytning har du till Svensk Kassaservice?

– Ingen, utom att jag varit kund där och följt de många turerna kring förändringarna för Svensk Kassaservice. Jag undrade hur de anställda har hanterat det.

Vad gjorde att du började plugga i mogen ålder?

– Efter 14 år som ekonomi- och administrativ chef på Tom Tits Experiment i Södertälje ”gick jag in i väggen”. När jag skulle tillbaka var jag inte önskvärd och mitt fackförbund SKTF var på väg att driva ärendet till Arbetsdomstolen. Men det blev förlikning och jag använde pengarna till att läsa in formell kompetens för det jag redan hade arbetat med. Först sociologi vid Stockholms universitet och sen arbetsmarknadsteknik och personaladministration vid Örebro universitet. Nu har jag en personalvetarutbildning och en fil kand-examen med pedagogik som huvudämne.

Vad har yrkesidentitet med pedagogik att göra?

– Pedagogik handlar om lärande på många plan. Inom pedagogiska institutionen undervisas och forskas även kring arbetslivets organisation och förändringar.

Vilken var den mest intressanta slutsatsen?

– Att den som har sin yrkesidentitet kopplad till en organisation är mycket mer sårbar än den som har yrkesidentiteten mer relaterad till själva yrket, som till exempel en läkare. Postkassörerna i Posten relaterade främst till organisationen. Det gäller även de fem jag intervjuat och som följde med till Svensk Kassaservice när detta bildades 2002. När deras arbete sen förändrades slog det hårt.

Så yrkesidentiteten är i dag noll hos kassörerna?

– Nej, men väldigt annorlunda. De hade arbetat många år inom Posten och haft kvalificerade arbetsuppgifter som gett dem många kunskaper. Med Svensk Kassaservice utarmades arbetsuppgifterna och sedan Svensk Kassaservice bildades har det gått mot avveckling. När jag var klar med mina intervjuer kom beskedet om nedläggning.

Vad slår dig mest när det gäller Svensk Kassaservice?

– Att det är slöseri med mänskliga resurser. Man använde inte de kunskaper som finns. Myndigheter och företag talar mycket i dag om ”teambuilding” och ”vi-känsla” men vad är vi-känslan värd när ett företag inte går bra?

Hur ska du gå vidare?

– Jag vet inte än. Men det skulle vara intressant att följa Apotekets framtid. Jag är intresserad av arbetslivet som fenomen och av attityder till arbetslivet.

Är inte organisationsförändringar ett torrt ämne?

– Det kan inte bli torrt! Det handlar ju om människor och verkligheten bakom teorin.

Eva Edström<br>Foto: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
Eva Edström<br>Foto: Sören Fröberg
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA