Enskilda ska få välja lönesättningsystem

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2011-04-12

Namn: Stefan Klüft 

Ålder: 55 år 

Bostad: Kedjehus i Helsingborg

Familj: Fru och två vuxna barn 

Yrke och arbetsplats: Förvarshandläggare på Migrationsverkets förvar i Örkelljunga 

Månadslön: 26 400 kronor plus tillägg för obekväm arbetstid

Arbetsuppgifter: Till Migrationsverkets förvar kommer personer som sökt asyl men fått avslag, och som hållit sig undan eller har gömt sig vid tidpunkten för avvisning eller utvisning. Det leder till att de blir efterlysta och när polisen hittar dem så omhändertas de och placeras hos oss.

Förvaret kan liknas vid en slags husarrest. De förvarsintagna bor två och två i rummen. I huset får de röra sig helt fritt och har inga begränsningar i kontakten med omvärlden. De brukar vara hos oss i omkring tjugofem dagar.

Jag arbetar som förvarshandläggare och min huvuduppgift är att se till att de förvarstagna har det bra under tiden de är hos oss, och vi följer även den juridiska processen. Vi samtalar väldigt mycket med de förvarstagna, som på olika sätt upplever en kris. Att skapa relationer och förståelse är en viktig del av det förebyggande arbetet. Vi är ungefär trettio personer som arbetar här, de flesta går på schema dygnet runt årets alla dagar.

                                           — •l• —

Fritid: Den går mest till ju-jutsu. Jag tränar själv och är även
tränare för barn och vuxna på Kaisho Budoklubb i Helsingborg.

                                           — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är arbetskamraterna och att det är ett rörligt och omväxlande arbete. Det kan vara lugnt i ena sekunden och full fart i nästa. 

                                           — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Förvaret i Örkelljunga ska snart flytta till Åstorp, och där vet jag att det blir en bättre fysisk arbetsmiljö och nya arbetskolleger, vilket är positivt.

                                           — •l• —

Därför är jag med i ST: Det är det största fackförbundet och driver frågor för medlemmarnas bästa. Jag valde det utifrån att de flesta av mina arbetskamrater är med i ST, och man blir starkare ju fler man är.

                                           — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Facket borde jobba ännu mer på att få upp lönerna med tanke på det jobb som utförs. Det är ofta psykiskt påfrestande. Det som är aktuellt just nu är annars frågan om individuell eller kollektiv lönesättning. Jag tycker att facket ska arbeta för att enskilda ska få välja det som passar dem bäst. En annan viktig fråga är anställningstryggheten. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA