Populärt sätt att sprida kärleksbudskap på.
Bild: Lovepostit
Populärt sätt att sprida kärleksbudskap på.

En god hjälp vid idémöten

FÖRDJUPNING: POST IT-LAPPAR2015-10-28

Den självhäftande kom ihåg-lappen slog igenom på 1980-talet. Numera är den självklar på många kreativa möten.

De självhäftande lapparna finns på nästan alla arbetsplatser. I dag kallar de flesta alla varianter av dem för post it – även om det egentligen är originalets varumärke.

 

Emelie Hedén Eklund, ombudsman på ST-kansliets kommunikationsenhet, jobbar dagligen med de klistriga papperslapparna.

– De är bra när man vill få en grupp att snabbt besluta om prioriteringar utan att fastna i långa diskussioner.

Om frågan är »vad är viktigast just nu?« kan gruppen delas in i par som skriver sina svar på post it-lappar. Sedan sätter man upp lapparna på en whiteboard och grupperar ihop de svar som liknar varandra. Därefter får hela gruppen betygsätta svaren. Då framträder en tydlig bild av vilka frågor som är viktigast och bör prioriteras högst.

Lapparna är också bra vid idémöten där mötesledaren vill att alla ska delta och bidra, säger konsulten Marie Westling.

– Jag använder post it-lapparna vid brainstorming. Alla skriver sina idéer på lappar, en idé per lapp. Sedan ordnar vi dem efter teman på whiteboardtavlan och ritar cirklar runt. Avslutningsvis fotograferar vi tavlan. Ofta räcker det som dokumentation.

Vanligast är kanske ändå att använda lapparna som kom ihåg-lappar. Emelie Hedén Eklund sätter dem gärna där de är i vägen och märks, på tangentbordet, datorskärmen eller ett dörrhandtag.

– Det händer också att jag bär en minneslapp på fingret för att jag ska komma ihåg vad jag har att säga när jag söker upp någon.

Misstaget blev en succé

  • Bakom post it-lapparna ligger ett misslyckande. En kemist försökte 1968 skapa ett starkt klister till flygindustrin, men det blev alldeles för svagt. Men klistret häftade fast om och om igen utan att lämna kladd efter sig. Några år senare fick kemisten en kollega, som sjöng i kyrkokör och ständigt tappade bokmärkena ur psalmboken. När han fick höra talas om klistret kom han på idén med ett självhäftande bokmärke.

Populärt sprida kärleksbudskap

  • Förra hösten uppmärksammades att det lite här och var i södra Stockholm fanns post it-lappar med budskap som »Du duger«, »Du är vacker« och »Du är underbar«. »Genom att skriva en massa kärleksmeddelanden blir jag också undermedvetet en lyckligare person«, berättade initiativtagaren Emelie Lindström för tidningen Bättre stadsdel. Nu har hon fått efterföljare i hela landet, som delar bilder i Facebookgruppen Lovepostit och på Instagramkontot @lovepostit.

Kontorens krig med post it-lappar

  • 2011 utkämpades ett post it-krig. Det började när anställda på datorspelsföretaget Ubisoft satte ihop en rymdfigur av post it-lappar i ett fönster på sitt Pariskontor. Snart pryddes bankbyggnaden mittemot av en Pacman-figur. Utmaningen eskalerade. Till slut hade Ubisofts anställda använt alla tillgängliga fönster. Fenomenet spred sig. I Stockholm försökte ett IT-företag och Regeringskansliet överträffa varandra med post it-figurer.

Återvinn rätt!

  • Liksom återklistrande kuvert ska post it-lappar inte sopsorteras med annat kontorspapper.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA