En älgjägare drar till stan
Efter 13 år som chef på STs regionkontor i Umeå har Kuno Morén blivit stockholmare. Från 1 oktober basar han över regionkontoret i Stockholm. Han ser en utmaning i att tampas med tuffa arbetsgivare och bångstyriga ombudsmän i storstaden.
Hur vågar du lämna trygga Västerbotten och flytta till Fjollträsk*?
– Jag flyttar ju inte definitivt utan veckopendlar. Familjen, min fru och son blir kvar i Umeå. Jag är en van pendlare sedan åren då jag bodde i Vilhelmina och arbetade i Umeå. Det går faktiskt fortare att flyga mellan Stockholm och Umeå än bila mellan Vilhelmina och Umeå trots att avståndet är mycket större. För första gången har jag en bostadsadress utanför Västerbottens gränser.
– På regionkontoret i Stockholm, som är beläget i förbundshuset, har jag fått fler arbetskamrater och kan utvidga mitt nätverk. Det är bra. Och så slipper jag långa resor i regionen. Stockholm är en trevlig stad med ett stort kulturutbud. Men naturupplevelserna blir det väl inte lika nära till.
Det kanske blir besök på Skansen, i synnerhet älghagen eftersom du lär vara en passionerad älgjägare?
– Det stämmer. Jag ingår i ett litet jaktlag i Lycksele där jag har mark. I år sköt vi vår tilldelning på tre älgkalvar redan första veckan. Jag fällde ingen i år, men sedan jag började jaga för 35 år sedan har det väl blivit ett 25-tal älgar. Att sitta ensam på pass i strilregn är ett perfekt tillfälle till reflektion och självprövning.
– Tidigare höll jag på med en del småviltsjakt också. Fiske och fjällvistelser håller jag fortfarande igång med. Däremot är jag för lat för att plocka hjortron.
Berätta mer om vem du är.
– Jag startade faktiskt min karriär i skogen, med avverknings- och skogsvårdsarbete åt Domänverket.
– Mitt fackliga och politiska intresse började tidigt och jag började som ombudsman och chef för ABF-avdelningen i Lycksele där jag är född och uppvuxen.
– Sedan följde tiotalet år på arbetsförmedlingarna i Lycksele och Vilhelmina innan jag började hos ST i Umeå. Regionalenheten i Umeå servar både Västerbotten och Norrbotten. Jag var chef över sex anställda. ST har 6 000 medlemmar där uppe. Nu har jag ansvar över Stockholmsregionen de närmaste ett och ett halvt åren innan Trio bildas. Här finns över 20000 medlemmar och 20 anställda på kontoret.
Hur märker medlemmarna i Stockholmsregionen att du har blivit chef?
– Jag vill utveckla IT som teknikstöd i det fackliga arbetet. Målet är databaser med aktuell information och ”communities” där anställda, förtroendevalda och medlemmarna får tillgång till egna elektroniska kommunikationscentraler och möjlighet att bygga egna virtuella nätverk. IT är ett effektivt verktyg för kommunikation i den fackliga verksamheten, även internationellt.
Hur märker ombudsmännen på Stockholmskontoret att du har blivit chef?
– Vi ska sträva efter att ta vara på varje ombudsmans och handläggares personliga styrka. Det är viktigt att tillsammans sätta upp tydliga mål och träffas regelbundet för diskussion och uppföljning.
– Vi får jobba som ett älgjaktlag. Om vinden vänder under natten lägger vi upp en ny strategi på morgonen för att lösa dagens problem. Vi sätter oss på pass och om det behövs skickar vi ut en eller flera ombudsmän.
INGEMAR KARLSSON
* Fjollträsk är en norrländsk benämning på Stockholm.