Detektivarbete att spåra avsändaren

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2011-05-24

Namn: Mariann Ylitalo Ålder: 46 år Bostad: Villa i Kiruna Familj: Man och två barn Yrke och arbetsplats: Handläggare på Enheten för obeställbara brev på Post- och telestyrelsen i Kiruna Månadslön: 24 500 kronor

Arbetsuppgifter: Jag tar hand om brev som inte kan delas ut av postoperatörerna av olika skäl. Breven kan vara adresslösa, utan porto eller med fel porto. Och operatören har först försökt få mottagaren att hämta ut brevet.

Min uppgift är att öppna och registrera breven samt leta efter avsändare som vi kan skicka tillbaka dem till. Om jag inte hittar någon avsändare sparar vi breven här i fyra månader. Vi får ungefär 1 500 brev om dagen som vi hanterar systematiskt i datumordning. Därutöver ringer det kanske upp mot ett tiotal privatpersoner per dag till var och en av oss sju som arbetar här och frågar efter sina brev. Man kan även göra anmälan om förlorat brev på vår hemsida www.pts.se.

Jobbet handlar om att bedriva lite av ett detektivarbete, vilket är ganska spännande. Det är inte alls så ovanligt som man tror att folk postar brev, men glömmer att skriva vem det ska till.

                                                     — •l• —

Fritid: Jag läser mycket, mest deckare. Jag gillar också att vara ute och jogga, promenera och umgås med mina vänner.

                                                     — •l• —

Det bästa med jobbet: Det är ju när man hittar rätt, när någon frågar efter något brev som de verkligen vill ha och så hittar jag det. Folk kan bli så glada.

                                                     — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Vi håller på att få ett nytt registreringssystem, så det ser jag fram emot. Det kommer nog att göra arbetet ännu effektivare.

                                                     — •l• —

Därför är jag med i ST: Det är en trygghet. Om något händer så vet jag var jag kan vända mig för att få hjälp och stöd. Vi har nyligen haft hjälp av vår avdelningsordförande Lotta Smiderstedt angående våra löner, så vi vet att det fungerar.

                                                     — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Det är att verka för att man ska få samma lön för samma jobb, som grundregel. Visst kan det få skilja lite men det borde inte få skilja flera tusen för ungefär samma arbetsuppgifter.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA