"Det har varit ett fantastiskt bra stöd för oss"

FÖRDJUPNING: ARBETSTAGARKONSULTER2017-11-22

Vad gjorde arbetstagarkonsulten på er arbetsplats och vilka effekter fick det?

Maria Persson, STs sektionsordförande vid Umeå universitet:

– Arbetsgivaren ville lägga ned en verkstad där kvalificerade instrumenttekniker byggde apparatur på beställning av forskare. Vi ansåg att verkstaden innebar god kvalitet och god hushållning med resurser, och kände att vi fick ännu starkare argument när arbetstagarkonsulten också kom fram till det efter ett gediget arbete. Men arbetsgivaren kommenterade inte rapporten alls, och verkstaden är nedlagd.

Ann-Marie Bredberg, avdelningsordförande för ST inom Luftfartsverket:

– Arbetstagarkonsultens insats har gällt en ännu pågående förhandling om arbetsgivarens förslag att övergå till fjärrstyrning av vissa flygtorn. Rapporten är sekretessbelagd, men jag kan säga att den har haft betydelse. Arbetstagarkonsulten har fokuserat på ekonomiska konsekvenser, med en kompetens som vi kanske inte har i våra vanliga yrkesroller. Det har varit ett fantastiskt bra stöd för oss.

Gull-Britt Olander, avdelningsordförande för ST inom Lantmäteriet:

– Lantmäteriet ville lägga ned ett stort antal små lokalkontor. Arbetstagarkonsultens rapport bekräftade i stort det vi varit rädda för: Långa avstånd mellan kontoren, vilket medfört många avhopp, och ett nytt arbetssätt utan kundbesök som försämrar servicen och orsakar långa handläggningstider. Det var en bra genomlysning, även om den inte förändrade beslutet. Nu har Lantmäteriet väldigt långa väntetider.

Maria Persson, ST inom Umeå universitet.
Maria Persson, ST inom Umeå universitet.
Ann-Marie Bredberg, ST inom Luftfartsverket.
Ann-Marie Bredberg, ST inom Luftfartsverket.
Gull-Britt Olander, ST inom Lantmäteriet.
Gull-Britt Olander, ST inom Lantmäteriet.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA