»Det handlar om att vara beredd att njuta«

FÖRDJUPNING: INTERVJU2011-03-01

Monica Arnoldsson är ordförande för STs Malmösektion inom Arbetsförmedlingen. Men när hon inte är på jobbet går hon helst och badar. Året om. Även när det ligger is på sjöar och vattendrag.

Vad är det som lockar dig att bada också när det är vinter?

– Det är faktiskt en väldigt skön avkoppling. Man sitter i bastun ungefär en kvart innan man badar, så att man är riktigt uppvärmd. Och när man sitter där i bastun så är det som om alla spänningar rinner av med svetten. Jag tror att det är nyttigt, för mig är det rena friskvården!

Tror du inte det kan vara farligt – blir inte den stackars kroppen chockad när man hoppar i det kalla vattnet?

– Har man bra fysik och starkt hjärta tror jag inte det är någon fara. Vi har en läkare som är med i gruppen och hon har aldrig protesterat eller varnat för att det skulle vara något farligt. Jag tror att det handlar mycket om inställning, att man inte tror att det ska vara för kallt. Det handlar om att vara beredd att njuta – av livet i största allmänhet.

Hur började det för dig?

– Vi var en grupp kvinnor som träffades när vi hade småbarn och var på läger på sommaren. Vi tänkte att vi kunde träffas också under resten av året och någon föreslog att vi skulle bada tillsammans. I början var jag skeptisk, men jag tänkte att »jag kan väl vara med tills det blir för kallt«. Men det blev aldrig för kallt. Nu är det över tio år sedan vi började.

Gör ni något mer än badar när ni träffas?

– Det är lite olika – en del är ju med för att de tycker badandet är viktigast, andra är med för umgänget. Nu på fredag ska vi åka hem till mig i Lund när vi badat klart. Då äter vi något enkelt som chili con carne och dricker lite vin och umgås.

Har du varit iväg och badat kallbad någon annanstans?

– Det finns ett kallbadhus i Helsingborg där jag har varit några gånger. Och i Varberg finns ett mycket vackert kallbadhus med gotiska fönster. Och när jag var på Öland för några år sedan hittade jag ett kallbadhus där också, och lyckades passa in ett morgonbad i schemat.

Hur rekommenderar du att man ska börja?

– Jag tycker man ska börja i slutet av sommaren när vattnet fortfarande är varmt. Om man sedan badar regelbundet så vänjer man sig vid lägre temperaturer. Jag har fått en mycket längre badsäsong på sommaren också, ända in i oktober kan jag bada. Förr tyckte jag att det skulle vara minst 22 grader, men nu går det bra med 14–15 – och det är det ofta nere på Österlen. En dag i somras var det 30 grader i luften men bara 12 i vattnet. Då var det inte så många som ville gå i, men det gjorde jag. Jag badade på Lofoten en gång när det bara var
12 grader i havet. Då kan man inte vara i så länge. Speciellt om man inte har tillgång till bastu.

Har du några andra annorlunda intressen?

– Jag steppar. Jag går på steppkurs en gång i veckan. Det är mest på skoj, men det har hänt att vi har uppträtt. En gång uppträdde vi på Stadsteatern i Lund. Annars är jag som folk är mest!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA