De vill ha flexibel barnomsorg

FÖRDJUPNING: BARNOMSORG2012-02-14

Tusentals ST-medlemmar arbetar utanför kontorstid. Då är förskolan ofta stängd. Andreas Bengtssons sambo fick gå ned i arbetstid för att lösa lämning och hämtning på skola och förskola. Men för ST står inte frågan om tillgång till barnomsorg på dagordningen.

Som servicetekniker på Teracom har ST-medlemmen Andreas Bengtsson beredskap. Den är både schemalagd och oplanerad. Hans familj har svårt att få ihop arbetstiderna med barnomsorgen.

– Det är tur att vi har våra föräldrar. De har fått rycka in många gånger.

Andreas Bengtsson och hans sambo Caroline Leo har två barn, fem och nio år. Och de väntar ett tredje. Familjen bor i ett samhälle utanför Sölvesborg och barnomsorgen är bara öppen dagtid på vardagar.

– Vi har anmält till kommunen vilka tider vi normalt vill ha barnomsorg. Men vi har svårt att hålla oss till dem. På förskolan är de förstående, men personalen blir ju inte jätteglad när vi är försenade för ofta.

Nu har Caroline Leo, som arbetar på Posten Logistik, gått ned till deltid för att lösa lämning och hämtning på skola och förskola.

Andreas Bengtsson har beredskap var sjätte vecka. Men han rycker också in och jobbar andra kvällar och nätter när det behövs förstärkning. Och just ovissheten är det som Andreas Bengtsson tycker är svårast att kombinera med familjelivet.

– Beredskapen är inte påtvingad, men lojaliteten mot kollegerna och företaget är stark. Även om man i teorin får säga nej till arbete utanför schemat, så gör man inte det, säger han.

Han trivs ändå med jobbet, också med att arbeta på obekväma arbetstider.

– Men vi skulle gärna ha en mer flexibel barnomsorg. Vi har tagit upp det i föräldragruppen på förskolan, men kommunen har inte varit positiv.

Andreas Bengtsson tycker att frågan om barnomsorg för dem som arbetar obekväma arbetstider borde drivas av ST.

– Det är en viktig fråga. Det är vettigt att förutsättningarna för föräldrar att kunna jobba också under småbarnsåren är så bra som möjligt.

Inom ST finns i dag ingen överblick över hur många medlemmar som arbetar utanför normal kontorstid.

Torbjörn Carlsson, ombudsman och utredare, är ansvarig för STs arbetsmiljöundersökning. I den ställs nästan hundra frågor till skyddsombud och huvudskyddsombud, men ingen handlar om arbete på obekväma tider.

– Det är ingen fråga som har lyfts av de förtroendevalda vad jag känner till. Men det finns säkert stora bekymmer med att arbeta utanför kontorstid.

Torbjörn Carlsson tycker att det finns anledning att låta medlemmarna komma till tals om det.

–I kommande undersökningar behöver vi ta med frågor som belyser den familjesociala situationen för dem som arbetar tider utanför kontorstid. Det påverkar ju inte bara barnomsorg, utan också det sociala livet.

Inom andra fackförbund har arbete på obekväma tider diskuterats flitigt och Kommunal driver frågan om rätt till barnomsorg utanför kontorstid. Men ST har inte lyft frågan.

Annette Carnhede, förbundsordförande för ST, säger:

– Ännu så länge är det inget krav vi har hört från våra medlemmar. Men genom TCO är vi med och ställer krav på att det ska finnas bra barnomsorg åt alla, oavsett vilka tider man jobbar.

I framtiden kan arbete utanför kontorstid bli en hetare fråga när myndigheter och bolag vill bli mer tillgängliga för sina kunder. Lars-Erik Backström, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, märker tydligt den tendensen.

– Arbetsförmedlingen har aviserat att de vill förlänga öppettiderna, de vill gärna se att vi har öppet även under helger, säger han.

Tusentals ST-medlemmar har obekväma arbetstider

Publikts rundringning till ett tjugotal av STs avdelningar visar att kunskapen om hur många medlemmar som arbetar utanför normal kontorstid varierar kraftigt. Men avdelningarnas svar visar att det rör sig om över 6 000 personer.

  • ST inom Statens institutionsstyrelse: cirka 1200 medlemmar.

  • ST inom Kriminalvården: över 1 500 medlemmar.

  • ST inom polisväsendet: minst 1 200 medlemmar.

  • ST inom flygledningen: cirka 750 medlemmar.

  • ST inom migrationsområdet: minst 150 medlemmar på förvaren.

  • ST inom Försäkringskassan: närmare 1 000 medlemmar.

  • Även på Posten, Swedavia och inom spårtrafiken finns anställda med obekväma arbetstider. 

  • Också på andra myndigheter och bolag finns medlemmar som arbetar med exempelvis it-support, i kundcentra och i telefonväxlar som har obekväma arbetstider.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA