Kenneth Gunnarsson arbetar som flygledare på Sturups flygledarcentral.<br>
Bild: Håkan Röjder
Kenneth Gunnarsson arbetar som flygledare på Sturups flygledarcentral.<br>

Behöver vara kreativ varje minut

FÖRDJUPNING: ST-MEDLEM2009-08-18

Namn: Kenneth Gunnarsson
Ålder: 55 år
Bostad: Bostadsrätt i Malmö
Familj: Hustrun Annika och två vuxna barn
Yrke och arbetsplats: Flygledare på Sturups flygledarcentral
Månadslön: 60 000 kronor inklusive diverse tillägg

Arbetsuppgifter: Den viktigaste arbetsuppgiften är att främja en säker och välordnad flygtrafik. Det betyder att vi ska hålla isär flygplanen genom att ge dem olika kurser och olika flygrutter i sid- och höjdled. Vi ska också se till att flygtrafiken är effektiv och att flygplanen flyger kortast möjliga väg. 

— •l• —

Fritid: Jag idrottar rätt mycket, cyklar och går på Friskis och Svettis. Så här års cyklar jag mest. Jag försöker också läsa så mycket jag kan och är engagerad i en idrottsförening.

— •l• —

Det bästa med jobbet: Arbetsuppgifterna ändrar sig hela tiden. Visserligen har jag min erfarenhet att luta mig mot, men jag måste vara kreativ varje dag, jag varje minut. Jobbet är ansvarsfullt. Det kan vara stressigt, men det är en positiv stress som man lär sig att hantera. Alla som jobbar här är extremt seriösa. Vi kan sitta och småprata när det är lugnt, men plötsligt måste man skärpa sig och då blir alla oerhört fokuserade. Det kan gå fort från avspänning till koncentration.

— •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Arbetstiderna kan vara ganska jobbiga. Verksamheten är igång 24 timmar året runt, så jag jobbar morgonskift, eftermiddagsskift eller natt. Schemat lägger vi själva, men vi måste jobba två helger i månaden. Det är svårt att styra upp så man får en bra dygnsrytm och ett fungerande socialt liv. Vi kan bara ta ut tre veckors semester på sommaren och får inte bestämma när. Förra året hade jag och min fru bara en veckas semester ihop.

— •l• —

Därför är jag med i ST: Jag är uppvuxen i en tid när det var naturligt att vara med i facket. Nu har vi flygledare också en egen avdelning inom ST, så det finns all anledning att vara med. 

— •l• —

Viktigaste frågan för facket: Självklart är det under löneförhandlingarna fackets betydelse märks mest. Våra löneförhandlingar har också varit rätt dramatiska de senaste åren. Men facket är viktigt också mellan löneförhandlingarna. Arbetstiderna är också en angelägen fråga. Arbetsgivaren vill alltid ha ut så mycket effektivitet som möjligt. Det gäller därför att ha ett starkt fack som kan försvara de anställdas intressen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA