Arbetsförmedlaren Katarina Widholm kan nu titulera sig "författare". <br>
Bild: Ralf Bergman
Arbetsförmedlaren Katarina Widholm kan nu titulera sig "författare". <br>

Arbetsförmedlare och författare

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-12-14

Katarina Widholm arbetar på Arbetsförmedlingen Kultur Media Nord i Hudiksvall. Men så fort hon får tid över skriver hon – hon har alltid minst en bok på gång och kan nu titulera sig författare.

l Vad är det egentligen du gör som kulturarbetsförmedlare?

– I grunden jobbar jag som en vanlig förmedlare, men med inriktning på kulturarbetare av alla de slag – journalister, skådespelare, kulturutövare av olika sorter. Jag har jobbat med det här sedan 2003.

Och på fritiden är du kulturarbetare själv. Hur funkar det?

– Det är faktiskt rätt många kulturarbetsförmedlare som har den bakgrunden. Själva definitionen av en författare är att man har gett ut minst två böcker som inte kommit ut på eget förlag. Min andra bok – Jinas sommar – gavs ut i september.

Vad är det för något du skriver?

– Jag skriver böcker för barn och har kombinerat det med ytterligare ett av mina intressen – djur och natur. Jag försöker skriva böcker som jag själv skulle ha velat läsa, böcker för barn i bokslukaråldern, säg nio till tolv år. På den tiden var jag visserligen intresserad av hästar, men jag var irriterad över att allt handlade om hästar. Så i mina böcker har huvudpersonen Jina en pappa som har djuraffär. Hon älskar alla sorters djur – men i första boken får hon faktiskt en häst.

Och när den andra boken om Jina kom ut i höstas var du på bokmässan. Berätta!

– Bokmässan är en överväldigande och bullrig upplevelse. Man blir väldigt trött av att vara där – den står i klar motsats till bokens eget stillsamma väsen. Men samtidigt är det förstås spännande att vara med och presentera sin egen bok…

Vad blir det härnäst?

– Jag har faktiskt redan skrivit färdigt en tredje bok. Men det är inte en fortsättning på böckerna om Jina. Jag riktar mig till ungefär samma åldersgrupp, men den här gången handlar det om en kille. Men det är otroligt kämpigt att få förlag att nappa.

Har du egna barn som du skriver för?

– Jag är gift och har två barn. Men den yngste är 17, så det är inte dem jag skriver för. Jag tycker det är jätteroligt att stimulera barn till att läsa. Jag brukar säga att det viktigaste jag lärt mig är att läsa och cykla. Jag är ofta ute och träffar barn på bibliotek till exempel.

Hur kom det sig att du började skriva?

– Det har jag gjort hela mitt liv. Jag skriver hela tiden och har alltid något på gång. Och så har jag gått många kurser och fått något publicerat emellanåt. Jag skriver ganska ofta recensioner till tidningarna i Hälsingland. När jag var liten sjöng jag mycket och drömde om att försörja mig som operasångerska. Så blev det inte.

Får man ut något ekonomiskt av att vara författare?

– Om man räknar per timme så är det nanoören man får betalt för att vara författare. Det är nog det minst ekonomiskt lönsamma man kan ge sig på. Eftersom jag av hälsoskäl inte jobbar heltid använder jag författarskapet för att skapa energi, i stället för att man bara mjölkas ur av jobbet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA