Arbetsförmedlare far iväg som fredsobservatör

FÖRDJUPNING: REPORTAGE2007-02-20

Tania Sarmiento, 27 år och ST-medlem från Ronneby, åker 8 mars till Mexiko och Guatemala som fredsobservatör. Det ligger långt från hennes ordinarie arbete som arbetsförmedlare.

lHur fick du jobbet som fredsobservatör?

–I höstas såg jag på Kristna Fredsrörelsens hemsida att de utlyst tjänster som fredsobservatörer. Jag är nu tjänstledig från mitt jobb som arbetsförmedlare och från den 8 januari anställd hos Kristna Freds. Just nu går jag en internatkurs som Sida har i Härnösand för biståndsarbetare.

Varför just fredsobservatör?

–Mänskliga rättigheter är en viktig fråga i min familj. Mina föräldrar kom som flyktingar till Sverige i samband med militärkuppen i Chile 1973. Därför är jag intresserad av Latinamerika. Men jag är född i Sverige och har en fil kandexamen vid Södertörns högskolas Europaprogram. Jag är också aktiv inom Röda Korset.

Vad gör fredsobservatörer?

–Vi ska fungera som skydd genom »preventiv närvaro« i byar. I Guatemala finns vittnen till det folkmord som ägde rum 1990–1996. Vittnena kämpar för att de ansvariga ska få sitt straff. Många av dem känner sig otrygga eftersom de attackeras när de arbetar för mänskliga rättigheter. Vi ska ge dem handlingsutrymme så att de kan känna sig lite tryggare.

– I Mexico krävde bönderna under upproret i Chiapas 1994 att deras rättigheter skulle respekteras. Numera finns paramilitära grupper i området och internationell bevakning kan bidra till att minska spänningarna.

När åker du?

–Sida-kursen slutar den 2 mars och den 8 mars lämnar vi Sverige. Dessförinnan ska jag hinna hem till Ronneby och packa så det blir lite stressigt. Vi är tio som åker ut – två till Colombia och åtta till både Mexiko och Guatemala. Jag ska vara fem månader i den mexikanska Chiapasprovinsen där vi bor omväxlande i byar och städer och sen fem månader i Guatemala.

Vad innebär det att arbeta för Kristna Fredsrörelsen?

–Det är en ekumenisk, ickevåldsorganisation. Man arbetar utifrån kristna värderingar för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter men det handlar inte om att missionera.

Hur har du förberett dig?

–Förutom Sida-utbildningen har jag varit på en tvåveckorskurs hos Kristna freds och precis innan vi åker ut har vi en tvådagarskurs. I utbildningen ingår analyser av situationen i de båda länderna, rollspel och möten med observatörer som berättar om sina erfarenheter utomlands. Men vi måste också förebereda oss mentalt. Jag försöker föreställa mig vad jag själv skulle behöva om jag levde i samma situation som de människor jag kommer att möta. Det gäller också att inte bli besviken för att man inte kan åstadkomma allt man vill.

Vilka förhoppningar har du inför resan?

–Att jag kan göra en insats för människorna i de båda länderna. När jag kommer hem till Sverige vill jag sprida information om situationen där. En av våra uppgifter hemma är just att jobba som informatörer gentemot media och andra organisationer.n

Tania Sarmiento. Foto: HÅKAN NORDLÖF
Tania Sarmiento. Foto: HÅKAN NORDLÖF
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA