Monica Engström <br>Foto: Mikael Ljungström
Monica Engström <br>Foto: Mikael Ljungström

Är man inte med är man väldigt ensam

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2011-02-08

Namn: Monica Engström
Ålder: 51 år
Bostad: Villa i Skövde
Familj: Man och dotter
Yrke och arbetsplats: Arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, placerad vid lokalkontoret i Skövde
Månadslön: 34 950 kronor

Arbetsuppgifter: Jag besöker arbetsplatser och inspekterar dem utifrån arbetsmiljölagen. Fokus ligger på att arbetsgivaren ska arbeta för att förebygga ohälsa och skador. När vi upptäcker brister som vi bedömer som allvarliga skriver vi ett inspektionsmeddelande och ställer krav på att arbetsgivaren ska åtgärda problemet.
Ibland gör vi så kallade allmäninspektioner där vi tittar på en hel bransch utifrån den statistik och kunskap vi har om dess risker. En pågående nationell insats som leds från vår region, handlar om överbeläggningar på sjukhus. Ett annan bransch vi inspekterar för tillfället är frisörer. De anmäler ofta belastningsskador och påverkan av kemikalier, så att ta upp frågor om ventilation är viktigt vid dessa besök. Lite senare i vår ska vi granska hot och våld på arbetsplatser med myndighetsutövning.

                                                 — •l• —

Fritid: Jag gillar utomhusaktiviteter, försöker jogga och åka skidor. Jag går också i en motionsgrupp i taekwondo. Jag tycker även om att resa med familjen och engagerar mig gärna i tonårs¬dotterns idrottande.

                                                 — •l• —

Det bästa med jobbet: Vi har stor frihet under ansvar. Jag gillar också att det är omväxlande, några dagar ute på fältet och sedan in på kontoret för att skriva och reflektera. Sedan är det spännande att träffa många människor och se olika arbetsplatser. 

                                                 — •l• —

Det vill jag förändra i jobbet: Jag skulle vilja att vårt uppföljningssystem på ett mer rättvisande sätt värderade vårt arbete. Ibland kan jag göra ett besök på en stor och komplex arbetsplats och känna att jag gjort en bra arbetsmiljöinsats, medan jag en annan dag kan ha skrivit tre inspektionsmeddelanden, men kanske inte uppnått samma kvalitet.

                                                 — •l• —

Därför är jag med i ST: Jag har varit fackligt ansluten sedan min första arbetsdag. Det är en styrka att vi i facket kan gå samman och föra ut ett budskap i en kanal. 

                                                 — •l• —

Viktigaste frågan för facket: Den fackliga rörelsen behöver tala mer om vad medlemmarna kan få hjälp och stöd med, inte bara om avtal och lön. Jag kommer ofta i kontakt med folk som mår dåligt av konflikter eller kränkningar på arbetsplatsen, och då är facket en bra partner. Är man inte med i facket är man väldigt ensam.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA