Bild: Istockphoto

Ålderstiget arbetsredskap kan bli bättre

FÖRDJUPNING: TANGENTBORD2016-11-01

Människor sitter allt längre vid sina jobbdatorer – och vid sina tangentbord. Ändå ser tangentborden i mångt och mycket ut som de gjorde för över 100 år sedan. De är inte särskilt väl anpassade till hur människan är skapt.

– De som kommer hit frågar efter ett ergonomiskt tangentbord, men de har oftast ingen koll på hur ett sådant är, säger sjukgymnasten Camilla Hejdenberg på företaget Ergohuset.

De hon träffar har nästan undantagslöst fått besvär eller skador av sina gamla tangentbord. Det kan vara musarm, ont i handlederna eller smärta i axlarna. Många gånger beror problemen på att tangentborden är för stora och breda för händerna, säger Camilla Hejdenberg.

Men flertalet tangentbord på marknaden är ju breda, med en numerisk högerdel?

– Ja, och det är jättetråkigt. De flesta av oss är inte stora karlar med jättestora händer.

Dessutom är den van-ligaste layouten på borden, kallad Qwerty efter de sex första bokstäverna i den översta raden, inte den mest bekväma och effektiva. Qwerty skapades redan på 1800-talet för mekaniska skrivmaskiner. Då var det viktigt att typarmarna med bokstäver som slogs upp mot pappret inte trasslade in sig, så man lade de vanligaste bokstäverna långt ifrån varandra.

I dag finns layouter som är mer användarvänliga. Men att lära om tar tid och kostar, så de som använder dessa bättre varianter har förblivit en minoritet.

– Även för oss är det svårt att rekommendera något annat än Qwerty, säger Camilla Hejdenberg. Marknaden för de andra är för liten.

Välj ett tangentbord som:

  • Inte är bredare än din axelbredd.
  • Är så platt som möjligt, för rätt handvinkel. Om det finns tassar i bakkanten – fäll ned dem.
  • Har en matt, oreflekterande yta.
  • Inte är helt vitt eller svart.
  • Har tecken med skarp kontrast mot bakgrunden.

32 ord i minuten

32 ord i minuten är snittet för dem som prövar sin snabbhet vid tangentbordet på sajten ordiminuten.se. De snabbaste kommer upp i närmare 100. Farten ökar om man lär sig rätt fingersättning: alla fingrar utom tummarna placeras i en linje längs mittraden.

Så fungerar kinesiska tangentbord

Den som ska skriva kinesiska kan inte ha ett tangentbord med tiotusentals tecken för ord. I stället används västerländska tangentbord med inbyggd programvara som omvandlar sekvenser av tangenttryckningar till ett ordtecken.

Franska staten griper in

Kulturdepartementet i Frankrike har beställt en utredning om ett nytt tangentbord som ska göra det lättare att skriva korrekt franska. Ett problem med det vanliga tangentbordet för franska, Azerty, är att vissa tecken kräver två tangenttryckningar, och att många då struntar i att skriva rätt.

Dansk uppfinning ökade snabbheten

Skrivkulan, uppfunnen av dansken Rasmus Malling-Hansen 1865, var den första skrivmaskin som gjorde det möjligt att skriva snabbare än för hand. Skrivkulan belönades med medalj vid världsutställningarna i Wien 1873 och Paris 1878. De tidigaste skrivmaskinerna var framtagna främst för blinda.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA