3 ST-medlemmar om: Karriären

FÖRDJUPNING: ARBETSLIV2012-01-24

Publikt frågade tre ST-medlemmar om karriärtips. Våga ta karriärchanser och försök få utrymme för dina idéer, är tips som Björn Olsson på Posten och Johanne Mouzon på Luleå tekniska universitet ger.

Barbro Jonsson: Jag vill ständigt förbättra, även mig själv

Barbro Jonssonär sjuksköterska och nästan färdig socionom. Båda utbildningarna har varit till nytta under karriärerna som chef och specialist på Försäkringskassan.

– Kunskaperna som sjuksköterska är användbara över hela försäkringsområdet.Och som socionom har jag tränat min analytiska förmåga och fått vana att skriva, göra utredningar och läsa lagboken.

Barbro Jonsson kom till Försäkringskassan 1987, under en kaotisk omställningstid. Hon blev snabbt engagerad i utvecklingsarbete, och hade långt senare en specialistroll inom området verksamhetsutveckling. Men i huvudsak har hon gjort en lång chefskarriär och i dag är hon verksamhetsområdeschef.

– Fast jag har inte tänkt på det som karriär. Jag har velat bidra till att göra Försäkringskassan till en modern myndighet och utvecklas för egen del. Man kan behöva växla om för att bli en bättre chef.

Stöttande chefer och möjligheter till vidareutbildning har betytt mycket för hennes yrkesframgångar, säger hon.

– Och så har jag tagit chanserna när de dykt upp. Man får välja bort det som är tryggt. Och på Försäkringskassan har det funnits fantastiska möjligheter att prova på olika saker.

Barbro Jonssons karriärtips: Som specialist måste du kunna omsätta dina kunskaper i praktiskt handling.

Björn Olsson: Jag ville vara med och påverka redan som barn

Han började med ett extraknäck som paketsorterare på Posten. Vid 54 års ålder har Björn Olsson hunnit avverka ett antal höga chefspositioner i företaget och är nu regionchef i Sundsvall inom Posten Meddelande. Han har också blivit utsedd till Årets chef – både av ST och av tidningen Chef. Men karriärambitionerna kom inte hemifrån.

– Nej, pappa var lokförare och mamma hemmafru. Men redan som barn ville jag vara med och påverka. I tolvårsåldern gick jag en utbildning i idrottsledarskap och fick träna på att tala inför andra.

Björn Olsson lider till och från av stamning.

– Jag har lärt mig att leva med det. Jag är alltid relativt väl förberedd och väljer andra ord än de som är svåra att säga.

De stora fördelarna han ser med sin position är möjligheten att påverka inriktningen för Posten och glädjen i att se medarbetare växa. Det senare tycker han att han blivit ganska bra på, »även om man kanske inte får säga så i Sverige«. Men han var inte en fulländad chef från första början.

– Och det är lätt att man bara ser svårigheterna, men mycket kan man lära sig över tid.

Att vara regionchef är inte ett 9 till 5-jobb.

– Arbete och fritid flyter ihop lite. Det är nog ett förhållningssätt man måste ha på den här nivån.

Björn Olsson karriärtips: Våga ta karriärchanser. Våga ändra beslut som inte funkar.

Johanne Mouzon: Jag kan leka med det jag tycker om.

33-årige Johanne Mouzon har svårt för glidare. Själv har han arbetat hårt för att komma dit där han är i dag: forskarassistent vid Luleå tekniska universitet och snart biträdande professor i materialvetenskap.

– Jag kommer från Frankrike, där mamma är städerska och pappa elektriker – och fackledare – på en pappersfabrik. När jag var student arbetade jag själv på fabriken varje sommar.

Redan på dagis fick han höra att han borde bli ingenjör, och så blev det.Under en period som utbytesstudent i Sverige hörde han talas om en blivande rymdforskarskola i Luleå, och när den kommit i gång var han en av doktoranderna. Han drevs av viljan att lära sig mer. Men förutsättningarna för att bedriva bra forskning var inte optimala, tycker han.

– Jag har fått kämpa rejält, men vi var några som lyckades doktorera med begränsade resurser.

Nu är han på en annan avdelning, som ligger nära forskningsfronten på hans område och har goda resurser.

– Jag kan leka med det jag tycker om!

Johanne Mouzon har också tillbringat ett forskarår i Schweiz, vilket han tror var bra för karriären. Nästa naturliga steg är att bli professor, och han har också sökt en professur.

– Men det viktigaste för mig är att få göra något som ger mig lust att gå upp på morgonen.

Johanne Mouzons karriärtips: Var nyfiken och viljestark. Försök få utrymme för dina idéer.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA