Annons:

Viktigt försvara ungdomars intressen

DEBATT: DEBATT2003-12-11

Att vara chef och på ett trovärdigt sätt leda en institution ställer höga krav på förmågan att fatta beslut och att våga ta ställning. Sedan jag tillträtt som ledare vid Råby ungdomshem för fyra år sedan har jag tillsammans med personalen bedrivit ett förändrings- och utvecklingsarbete med främsta syfte att förbättra behandlingen för de ungdomar vi tar emot. Ett arbete som gett goda effekter men som självfallet inte gått helt smärtfritt.

Mycket ”sitter i väggarna” på en gammal institution. Ett förändrings- och påverkansarbete på en arbetsplats med lång tradition och väl ingrodda mönster går sällan utan motstånd. Enskilda, olika grupper och fack bevakar sina intressen. Ibland kanske på bekostnad av uppdraget. Som ansvarig chef ska jag då se till helheten.

Majoriteten av personalen är både goda förebilder och bra företrädare för ungdomsvården. Det är nödvändigt för en meningsfylld och framgångsrik vård. Att bevara den friskheten kräver ibland åtgärder för att inte slagsida ska uppstå. På Råby har det handlat om att rätta upp en viss slagsida, där enskilda intressen ibland fått stå tillbaks för en mera välfungerande helhet.

Institutionschefen företräder i första hand vården. För en god vård krävs en bra arbetsplats och bra arbetsförhållanden. Fackliga ledare företräder i första hand personalintressen. Till synes borde dessa intressen kunna gå hand i hand och skapa förutsättningar för en god samverkan. Jag vill påstå att det till stor del också är så – men inte alltid. För bra samverkan krävs kloka och mogna företrädare för både arbetsgivare och arbetstagare.

Insändare i denna tidning har i mycket framfört en generaliserande och allmän kritik mot chefer inom SiS. Inte minst har det handlat om synen på fackliga företrädare och samverkan.
Det är svårt att vara ledare idag och inte minst inom vår verksamhet, där hänsyn ska tas till så många olika intressen och grupper och där de ”rätta svaren” oftast inte blir tydliga förrän i efterskott. Men självklart måste utgångspunkten vara att både chefer och fackliga företrädare vill ha en bra verksamhet och en god arbetsmiljö.

Det är viktigt för varje chef att aktivt arbeta för en god samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Så också på Råby. Men som chef för ett särskilt ungdomshem är jag inte bara ansvarig för personalen, utan ska också bevaka och försvara ungdomarnas intressen. Det händer då att man måste välja sida. Jag kan ana att somligt av den framförda kritiken mot Råby har sin grund där, när jag som institutionschef tagit ställning för en elev och mot en personal. Svårt men nödvändigt!

Givetvis har ingen personal köpts ut på grund av sina fackliga aktiviteter, utan det handlar om tillkortakommanden i yrkesrollen eller andra omständigheter.


Lars Wetter

Bakgrund

Tidigare debattinlägg om Statens Institutionsstyrelse (SiS) har varit införda i Statstjänstemannen nr 16/01, 2/02, 3/02, 4/02 och 5/02.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA