Vi vill ha gemensam kamp för pensionerna

DEBATT: PENSION2011-08-23

Dagens löntagare är framtidens pensionärer. Pensionärsorganisationen SPRF vill samarbeta med fackföreningar kring
pensionsvillkoren, skriver dess ordförande Jöran Rubensson.

Löner är som pensioner, olika och inte alltid helt rättvisa. En bra lön ger inte bara möjligheter till ett gott liv utan också förutsättningar för en bra tillvaro som pensionär. Pensionärerna har varit med om att bygga landet till den nivå där vi nu befinner oss. De flesta har också varit med i en fackförening och kämpat för bättre löner och arbetsvillkor. Men där tar framgångssagan slut. Ty det som har drabbat pensionärerna under senare tid är oroande och borde föranleda dagens löntagare att fundera närmare över vad som kan hända dem som pensionärer i framtiden.

Den senaste finanskrisen slog hårt mot landets pensionärer. Men även dessförinnan var pensionärerna en missgynnad grupp. Under 1990-talet
deltog de i saneringen av Sveriges ekonomi men har inte fått del av den återhämtning som därefter skett. Pensionärernas köpkraft har urholkats och standardförbättringar uteblivit. Allt medan löntagarna har fått kraftiga reallöneökningar och skattesänkningar. Denna utveckling riskerar att slita isär landet och skapa motsättningar mellan generationerna.
 
Finanskrisen ledde till att den så kallade bromsen i pensionssystemet utlöstes förra året, med minskade pensioner som följd. Lägg därtill den överbeskattning som drabbar alla pensionärer i och med att lön och pension inte längre beskattas lika. Världsbanken konstaterade för en tid sedan att Sverige som enda land bland 53 studerade länder beskattar sina pensionärer hårdare än löntagare. Mot denna bakgrund kräver Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF, att den ekonomiska diskrimineringen av pensionärer får ett slut och att ökningen av inkomstklyftan i förhållande till löntagarna stoppas. SPRF kräver också att det nya pensionssystemet blir föremål för en parlamentarisk utredning i syfte att komma till rätta med bristerna.
 
Vi kan inte acceptera ett system som alltmer börjar likna ett lotteri och som dessutom medger att finanspolitisk stabilitet går före ekonomisk trygghet för landets pensionärer. Skulle facket acceptera något motsvarande för sina medlemmar? Antagligen inte. Därför ser jag fram emot ett närmare samarbete vad gäller pensionsvillkoren för både blivande och befintliga pensionärer.
 
Jöran Rubensson
förbundsordförande i SPRF,
Sveriges Pensionärers Riksförbund

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA