Vi ska göra mer för att motverka kvinnovåldet

DEBATT: VÅLD2011-11-09

Nu skärper regeringen kampen mot mäns våld mot kvinnor, skriver riksdagsledamöterna Ewa Thalén Finné och Andreas Norlén, båda M. Bland annat skärps besöksförbudet och straffen vid köp av sexuella tjänster.

Varje år mördas 17 kvinnor av sina före detta män. Endast sju procent av alla anmälda våldtäkter leder till fällande dom. Bristfälliga rutiner hos polis och åklagare leder till stora skillnader i hanteringen av besöksförbud.

Detta är oroväckande. Genom rekordstora satsningar har Alliansen förstärkt rättsväsendet – från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård. Trots detta får vissa personer i behov av skydd inte alltid den hjälp de behöver. Det finns fog att förvänta sig att förstärkningen av rättsväsendet resulterar i väsentligt förbättrade verksamhetsresultat. Inte minst när det gäller kampen mot våld i nära relationer och sexualbrott.

För Alliansen är kampen mot brott i nära relationer och sexuella övergrepp en prioriterad fråga. Regeringen gör nu flera insatser:

1 oktober i år trädde en ny lag i kraft som ska skärpa bestämmelserna om besöksförbud. Genom den nya lagen om kontaktförbud stärks skyddet för de personer som på olika sätt riskerar att utsättas för eller har utsatts för våld, hot och trakasserier.

Lagförändringen möjliggör bland annat elektronisk övervakning och att strukturerade hot- och riskbedömningar ska få en mer avgörande betydelse när beslut om kontaktförbud meddelas. Det medför en utökad möjlighet att utfärda kontaktförbud utan att den som förbudet avser att skydda har utsatts för brott. Därmed får åklagare och polis bättre verktyg att agera innan det är för sent.

Vidare har straffen för köp av sexuell tjänst skärpts. Från 1 juli i år har straffmaximum höjts från sex månader till ett års fängelse. Syftet är att skapa ytterligare utrymme för en mer nyanserad bedömning av straffvärdet vid allvarligare fall.

Till exempel ska omständigheterna vid köp av sexuell tjänst spela roll. Det kan handla om att den som utför en sexuell tjänst är i en speciellt utsatt situation, exempelvis i beroendeställning eller ett offer för människohandel.

Regeringen har även funnit anledning att utvärdera sexualbrottslagstiftningen, som senast reformerades 2005. Syftet är att stärka skyddet för personlig och sexuell integritet samt sexuellt självbestämmande. Regeringen analyserar nu vilka lagändringar och insatser som krävs för att stärka skyddet ytterligare för sexualbrottsoffer.

Mäns våld mot kvinnor är i dag ett samhällsproblem. Trots det är mörkerantalet utbrett och välkänt. Moderaterna tar nu ett särskilt krafttag för att se vad vi från politikens håll kan förbättra. Därför reser Moderaterna nu runt i landet för att möta de personer som arbetar med frågor som rör våld i nära relationer. Vi besöker kvinno- och mansjourer, vårdpersonal, socialtjänst, åklagare och polis med flera. Syftet är att ta del av de drabbades verklighet och de utmaningar personalen möter för att se vad som skulle kunna förbättras. Behöver lagstiftningen förändras eller krävs andra typer av resurser?

Tack vare arbetslinjen har Alliansen kunnat göra rekordsatsningar för att förbättra rättsväsendets effektivitet. Nu behöver alla led i rättskedjan bidra till att förstärkningarna resulterar i förbättrade resultat. Det handlar om att göra skillnad i människors vardag, och det handlar om att värna hälsa, frihet, frid och ytterst om att rädda liv.

Ewa Thalén Finné Riksdagsledamot (M), ledamot i justitieutskottet.

Andreas Norlén Riksdagsledamot (M), ledamot i konstitutionsutskottet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA