VDN-märk börsföretagen
Ensamstående med barn har i nyhetsmedia framstått som vår tids trälar i sitt arbete att mata och uppfostra de som ska ta hand om oss alla och betala våra pensioner i en snar framtid. 44 procent av dessa ensamstående mödrar hade en sådan utsatt ekonomi, att ett tandläkarbesök, behov av nya skor, en kort tids sjukdom kunde påverka och försämra deras livskvalité och uttömma alla ekonomiska reserver i familjen.
Som kontrast får vi veta, att chefslöner nu har slagit ett nytt rekord. I dag behövs 32 industriarbetarlöner för att betala en chefslön. För att stoppa den utvecklingen behövs en större konkurrens när vi ska placera pengar i aktier till våra pensioner.
Har vi att välja mellan två likvärdiga börsnoterade företag, där ett ger sin direktör upp till tre miljoner kronor i månadslön och ett annat valt att betala 250 000 kronor i månaden, så väljer vi naturligtvis det företag, som varje månad kan ge sina aktieägare 2 750 000 kronor att dela på genom sin seriösa lönepolitik. Den här lönen med olika förmåner är inte ovanlig.
Med hänsyn till att företagen måste få tid att vänja sig vid att alla löntagare idag är aktieägare nämns inga namn, men rekord i löneförmåner är nog det börsnoterade företag, som utöver ordinarie lön gav sina fem direktörer en miljard kronor att dela på som en extra bonus. 500 miljoner till koncernchefen, 125 miljoner var till övriga fyra direktörer. Kanske något att ta tag i för konsumentrörelsen. Man kan inte som vanligt säga ”vi måste ge dessa förmåner för att få duktigt folk”. I dag när aktieägandet är så utbrett måste en koncernchef vara duktig och seriös både mot aktieägare och kunder vilket innebär en ekonomisk ersättning för chefskapet som är i balans med det övriga samhällets löner!
Nästa nyhet är att 90 procent av de som skulle valt ut aktiefonder till sitt pensionssparande avstått att välja och överlåtit åt sjunde AP-fonden att bestämma. Att en myndighet får ta hand om så stora pengar utan att 90 procent bryr sig blir på lång sikt en planekonomi. Att det blir så här beror på att våra politiker inte velat ge oss ett riktigt medbestämmande vid våra val av aktier till pensionssparandet.
Mitt exempel, där man av två likvärdiga företag köper aktier i det företag som har rimligast direktörslöner, kan inte ske i dag, då pensionssparandet enbart sker i aktiefonder. Vi borde få välja vilka företag som ska ingå i en egenhändigt komponerad aktiefond. Vi kunde också få önska oss av sjunde AP-fonden: ”Ni får gärna göra mina aktieplaceringar bara 25 procent av mitt sparande görs i Etiska fonder”; i en etisk fond borde ingå börsnoterade företag som inte ger sina chefer stötande förmåner.
Om riksdagen bestämt att svenskarna ska pensionsspara i aktiefonder och själva ta risker borde samma riksdag ge Konsumentombudsmannen i uppdrag att genomlysa olika branschers för- och nackdelar samt utreda vad det innebär för aktieutdelningen om ett börsnoterat företag delar ut vidlyftiga löneförmåner till sina chefer. Kort sagt, en VDN-märkning av börsens företag.
Om en lågavlönad löntagare tvingas pensionsspara på en aktiebörs, där företagens chefer har minst sagt överdrivna förmåner, vill han själv helst flytta sitt sparande till en säkrare och mer civiliserad marknad.
Om ett ökat antal pensionssparare vägrar att köpa aktier, varor och tjänster i börsnoterade företag, som nonchalant och konsumentfientligt gynnar sina direktörer med osannolika löneförmåner på oss aktieägares bekostnad, ja, då är det vi som är ”marknaden” och den kommer att reagera med mer normala lönevillkor för de börsnoterade företagens chefer.
Det är viktigt att vi alla engagerar oss, så att våra barn och barnbarn slipper växa upp i ett samhälle med ökande löneklyftor med ett A- och ett B-lag.
LOs ekonomichef Kurt Norberg sade i en intervju på en fråga vad han tyckte var en lämplig chefslön: ”Ja, vi kunde kanske pröva en industriarbetares lön femdubblad”.
Sjunde AP-fonden har nyligen av etiska skäl beslutat bojkotta köp av aktier från 30 företag, däribland ett svenskt företag. När kan även pensionssparare i aktier få en VDN-märkning på börsnoterade företag så inte bara staten har ett bra underlag för sina aktieplaceringar?
AV Lars Hillborg
Sollentuna
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.