Vad vill ni egentligen?

DEBATT: MYNDIGHETER2009-10-20

Tre oppositionspolitiker påstår i en debattartikel i Dagens Nyheter 3 oktober att de vill göra Myndighets-Sverige bättre. Men det enda de egentligen säger är: vi vill spara pengar. Det skriver STs förbundsordförande Annette Carnhede.

Men vad vill de? Den frågan ställer vi oss efter att gång på gång ha hört oppositionens utspel om sina framtidsplaner för »Myndighets-Sverige«, eller den statliga samhällsservicen till människor och företag. De tre oppositionspolitikerna Thomas Östros (S), Mikaela Valtersson (MP) och Ulla Andersson (V) påstår i en debattartikel i Dagens Nyheter 3 oktober att de vill göra Myndighets-Sverige bättre. Men det enda de egentligen säger är: vi vill spara pengar. Utöver detta har det inte presenterats några idéer om vad staten ska vara till för eller hur man får en bra kvalitet i servicen. ST kräver mer av de ledande politikerna än det här. Vi efterlyser helt enkelt visioner! För utan det arbete våra medlemmar utför på myndigheter, statliga bolag och verk, universitet och högskolor, skulle Sverige stå stilla.

De tre oppositionspolitikerna säger heller ingenting om hur Sverige ska bli tryggare, rättvisare och konkurrenskraftigare. Ingenting sägs om hur fler ska få stöd till ett jobb, om framtidens forskning och utbildning, eller hur lag och ordning ska garanteras alla. Trots att det är allt detta och mer därtill som den statliga samhällsservicen handlar om.

Självklart ska statlig service, precis som annan offentlig och privat service, bedrivas effektivt. Annars är det slöseri. Det är en enkel princip att ställa upp på. Men låt oss ta kål på några myter: Myndigheterna blir färre, inte fler (2000 fanns cirka 600 myndigheter, 2009 är de cirka 400). De statligt anställda blir färre, inte fler (senaste året har de anställda blivit 11 000 färre). Statens andel av ekonomin växer inte, utan minskar (1993 var statens andel av BNP 5,8 procent, 2008 är den 4,0 procent). Omorganisationer är vanligare inom staten än inom privata företag, inte tvärtom (sedan 1990-talet har varje år mellan 10 och 20 procent fler av de anställda i staten varit med om omorganisationer). Staten är en dynamisk sektor med höga krav på effektivitet redan i dag.

När Östros, Valtersson och Andersson ger sken av att inget hänt på senare år så är det helt enkelt inte sant. Trots detta verkar det ingå i det politiska kretsloppet att inför val lova effektiviseringar i vad som beskrivs som en svällande byråkrati. Våra medlemmar är trötta på den visan. Politiker som använder den retoriken svartmålar en viktig del av samhällsservicen och våra arbetsplatser. Dessutom framstår de som okunniga, eller rent av populistiska.

Effektivisera gärna, men gör det smart – kvaliteten måste gå först. Självklart ska ny teknik och nya arbetssätt tas tillvara. Men se först och främst till behovet av att förbättra servicen. Kortsiktiga besparingar får inte gå före långsiktiga mål.

Den största resursen vi har i Myndighets-Sverige är de anställda. Tydligare koppling mellan ökad effektivitet och möjlighet till högre lön vore en uppmuntran i omställningsarbetet och skulle ge större acceptans hos de anställda. Om en andel av produktivitetsvinsten återinvesteras kan det dessutom ge större löneutrymme utan skattehöjningar. Utan det arbete våra medlemmar utför stannar Sverige. Glöm inte bort dem när både avtalsår och valår står inför dörren.

Annette Carnhede
ordförande, Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA