Vad menar du Kerstin?

DEBATT: INSÄNT2003-12-17

ST-Skatt förhandlade bort individgarantin

Enligt tidningen Statstjänstemannen (nr 9, 21 juni 2001) har det första avtalet på myndighetsnivå slutits mellan ST-Skatt och Seko å ena sidan och Riksskatteverket å den andra. Enligt artikeln har parterna på lokalnivå beslutat att avtala bort den så kallade ”individgarantin” på ca 230 kronor, dvs det belopp som alla anställda får enligt det centrala avtalet. Detta borttagande strider mot gällande fackliga principer och får hårt kritik från ST-förbundet.

Detta borttagande var, enligt ST-förhandlaren Kerstin Grahn, ett måste för att ”rätta till gamla snedsitsar”. Löneläget inom den offentliga sektorn i allmänhet, och inom bland annat skattemyndigheten i synnerhet, är väl känt, d v s ökänt. Detta är vad jag kallar en skam, för både det fackliga arbetet och de som sitter och förhandlar (eller inte förhandlar alls) år efter år utan att ”lyckas” på ett tillfredsställande sätt.
Utan att kommentera vidare vill jag ställa följande fråga till Kerstin Grahn:
Jag förstår faktiskt inte dessa rader där Du nämner att ”om vi inte hade tagit bort garantin hade vi aldrig kunnat rätta till gamla snedsitsar”. Var vänlig och förklara för mig och för medlemmarna vad Du menar med dessa rader så att vi kan jämföra och eventuellt ställa facket mot väggen när avtalet är klart.

Bekir Yarar
Skattemyndigheten i Stockholm


Svar från Kerstin Grahn:
Det är bra att du tar upp frågor om avtalet på Riksskatteverket.
RSV-avtalet är uppbyggt av många olika delar (hela avtalet finns publicerat på RSVs interna anslagstavla Personal).
Avtalet bygger på gemensamma utgångspunkter för lönesättningen och principerna för hur lönen ska sättas. Detta ska vara gemensamt för alla anställda. Utgångspunkterna vilka är överförda till RSV-avtalet finns också beskrivna i det centrala avtalet.

De centrala parterna betonar de lokala parternas ansvar för samverkan om löner och andra anställningsvillkor och därmed för en väl fungerande lokal lönebildning. De överläggningar, som ska ske enligt detta avtal, ska präglas av öppenhet och respekt mellan de lokala parterna.
De lokala (på myndighetsnivå) lönerevisionerna ska genomföras med utgångspunkt i den samsyn som parterna uppnår i det gemensamma lönekartläggningsarbetet. Om man inte enas ska parterna söka stöd hos Samarbetsrådet. I detta fall efter kontakter mellan ST-Skatts avdelningsstyrelse och RSV.
Nog om bakgrunden. I vårt avtal har vi sammantaget mer än fyra procent. Det är uppbyggt av revisionsutrymme, men av lönesättning vid sidan om de ordinarie revisionsförhandlingarna. Detta senare ska öka antalet lönesättningstillfällen i samband att individen får mer kvalificerade arbetsuppgifter, vid förändrade arbetsuppgifter, för att befrämja rörlighet och individuell utveckling samt vid uppdrag av särskild art.

Enligt detta avtal ska parterna vara överens om kriterierna för lönesättningen. Det är arbetsgivaren som ska se till att kriterierna för lönesättningen är kända för medarbetarna.
Varje medarbetare ska veta på vilka grunder lönen sätts, arbetsgivaren ska presentera en bild av myndighetens löneläge och lönespridning för den lokala arbetstagarparten. Parterna ska dokumentera lönebilden och arbeta utefter krav och önskemål m m.
Samtal mellan chef och medarbetare om mål, resultat, samarbete och kriterier samt arbetsprestationer ska ske för alla medarbetare. Samtalet ska vara en strukturerad dialog. Varje medarbetare ska ha lönesamtal
ST-Skatt har stora förväntningar på att lönesättningen blir bättre och att utfallet för varje individ blir tillfredsställande. Sammantaget har vi betydligt mer i ”potten” än om vi enbart hade tillämpat det centrala avtalet.

För Skattemyndigheten i Stockholm tillförs potten ytterligare 1,2 procent.
Sektionsordföranden Ing-Marie Sandin vid Skattemyndigheten i Stockholm har också redovisat att sektionen inför förhandlingarna kommer att ha medlemsmöten på alla kontor. Där kommer dina och övriga medlemmars synpunkter att tas tillvara inför löneförhandlingarna.
Hoppas du blir nöjd med löneförhandlingarna

Kerstin Grahn
ST-Skatt

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA