Underlätta för studenter med examen

DEBATT: STUDENT2009-03-31

Moa Neuman, ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS, är kritisk till att regeringen tog bort studerandevillkoret ur a-kassan. Nu vill hon ha ett omställningsbidrag för studenter med examen.

I januari 2007 gjorde regeringen det stora misstaget att ta bort det så kallade studerandevillkoret ur a-kassan. Villkoret innebar att studenter som varit medlemmar i en a-kassa och som slutfört en högskoleutbildning efter tre månader kunde få grundbeloppet i a-kassan, 320 kr om dagen.

Den genomsnittliga tid som nyutexaminerade studenter är arbetslösa är inte särskilt lång. De 38 000 före detta studenterna som år 2005 fick a-kassa baserad på studerandevillkoret fick ersättning under i genomsnitt tre
och en halv månad. Med andra ord handlar det ofta om en övergångsperiod. Eftersom det helt enkelt tar lite tid att gå från examen till arbete behöver studenter en a-kassa som underlättar det glappet.

De möjligheter nyutexaminerade studenter har i dag är att förlita sig på välvilja från familj och vänner, eller att söka socialbidrag. Alternativt tar personen ett jobb som hon eller han i realiteten är överkvalificerad för. Det är negativt ur både samhällsekonomiskt perspektiv och för den enskilde individen.

Avskaffandet av studerandevillkoret skapar oro bland studenterna inför framtiden. I en undersökning som SFS, TCO och Tria har gjort anger cirka fyra av tio studenter att det har medverkat till att de känner större oro inför framtiden och bland de studenter som är i slutet av sin utbildning är det ungefär hälften som svarar detta.

Regeringen har under mandatperioden fått en kraftig kritik för sin hantering av a-kassan. Det ledde till att regeringen i budgetpropositionen för 2009 lade fram nya förslag, som skulle underlätta ny- och återinträde till a-kassan.

Det är positivt att regeringen väljer att slopa inträdeskraven i a-kassan, detta underlättar för många studenter att bli medlemmar. Dessvärre är studenter fortfarande i praktiken uteslutna ur systemet i och med borttagandet av det så kallade studerandevillkoret. Det förhållandet att studenterna har blivit uteslutna från ett system för att regeringen inte ansett att de passar in utan att analysera konsekvenserna ordentligt är oansvarigt.

Samtidigt har regeringen helt valt att bortse från a-kassan i direktiven till den studiesociala utredningen, som lämnar sitt betänkande i dagarna. 

Regeringen tycks tro att studenter som valt att investera tid och pengar i en högre utbildning hellre väljer att försörja sig genom a-kassa än genom förvärvsarbete. Det är orimligt att anta att nyutexaminerade studenter skulle sakna motivation och vilja att arbeta. Det är just i syfte att få ett stimulerande arbete som många investerar i utbildning. Därför vill SFS uppmana till att det avskaffade studerandevillkoret ersätts med möjlighet till a-kassa eller någon form av kortare omställningsstöd för studenter efter avslutade studier.

Ett omställningsbidrag för studenter som har avslutat sina studier skulle kunna lösa denna problematik genom att säkerställa en dräglig ekonomisk situation fram till den första anställningen. Regeringen kan inte förvänta sig att alla studenter ska ha ett arbete dag ett efter examen. Ska vi bredda rekryteringen till högskolan måste vägen ut bli minst lika bred som vi vill att vägen in ska vara.

Moa Neuman
ordförande Sveriges förenade studentkårer, SFS

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Mikael Drakenberg (ej verifierad) tors, 05/21/2009 - 15:32
Hej!

Jag håller helt med dig om att det är ett jättestort problem det här med att man tagit bort studerandevillkoret. Jag och många med mig som har en samhällsvetenskaplig inriktning på vår examen får idag inga jobb oavsätt hur hårt vi försöker. Jag själv har sökt närmare 2000 olika jobb runt om i Sverige. Jag har också sökt jobb i Danmark och England utan att det medfört några positiva svar. Tyvärr visar det sig att just statsvetenskap, freds- och konfliktvetenskap är en fälla...vilket jag borde ha förstått. Nu får jag göra det bästa av situationen. Tyvärr har jag precis som alla andra utexaminerade studenter inget skydd alls. Hade verkligen behövt ett omställningsskydd för nu får jag leva på mina pensionerade föräldrars välvilja. Problemet är att anställningsbarheten inte prioriteras på våra universitet och högskolor. Dessutom har ju regeringen vänt oss ryggen och hela tiden attackeras vi av Lars Leijonborg utan anledning. Man borde se till så alla har ett skydd efter examen och medans de söker jobb. Ett annat alternativ är att man kan få vidareutbildning utanför EU där det finns jobb. Jag har pratat med våra kanadensiska gäststudenter de tycker att vårt system är förfärligt. De har ett system med Federal Student Work Experience Program (FSWEP) som ger studenterna möjlighet att få kvalificerad erfarenhet inom just sitt område under sin utbildning. Dessutom har de The Canada School of Public Service...som de kan söka till för att få extra "skills" som gör dem ännu mer attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan har de också ENTRY LEVEL jobs, där man brukar ha som krav "NO EXPERIENCE NEEDED". Det är så här vi borde jobba i Sverige också.

Mikael Drakenberg

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA