TCO har inte frågat sina medlemmar
TCOs ordförande borde fråga medlemmarna innan hon går ut och säger att det är okej med vinster i välfärdsföretag. Det anser Jan-Erik Gustafsson, förtroendevald i ST.
I ett reportage i Aftonbladet 12 september uttalar sig TCOs ordförande Eva Nordmark för vinster i välfärden. Hon påstår först att TCOs medlemmar »inte vill ha ett vinstförbud«, men lite längre ned i reportaget säger hon att hon »har svårt att tro att medlemmarna i TCO skulle tycka att det var en attraktiv politik att förbjuda vinster i välfärden«.
Som förtroendevald och aktiv i ST kan jag intyga att TCO hittills aldrig har frågat ST-medlemmarna vad de tycker om vinster i välfärden. Eva Nordmarks påstående är enbart hennes personliga tyckande. En stor del av svenska folket är emot vinster i välfärden. Enligt en undersökning utförd av Novus vill 96 procent av de rödgröna väljarna och 71 procent av alliansens väljare ha ett stopp för vinstuttag. Det finns inget som tyder på att TCOs medlemmar markant skulle avvika från detta.
Det är beklämmande att en facklig ledare vill luckra upp den redan så hårt ansatta generella välfärden. Eva Nordmark anser att valfriheten blir sämre om vi inför ett vinstförbud inom välfärden. Hon hävdar att frågan om kvalitet är viktigare än frågan om vinster i välfärden. Hon tycks inte förstå att det finns en motsättning mellan vinster i välfärden och välfärdens kvalitet, och att denna motsättning är politisk. När vinstmarginalerna ökas i så kallade privata välfärdsbolag trängs kvaliteten tillbaka. Vet inte Eva Nordmark att ett aktiebolag står under marknadens lag och att det ligger i aktiebolagets konstruktion att maximera vinsten för ägarna, som numera ofta tillhör riskkapitalbranschen? Det innebär att själva konstruktionen leder till sämre kvalitet, eftersom kvaliteten står mot aktieägarnas intresse av maximal vinst. I praktiken har vi sett otaliga exempel på att vinstuttagen sker på såväl brukares som anställdas bekostnad. Enbart kvalitetsmål är inte tillräckligt eftersom sådana endast skapar en konflikt mellan dessa och de ständigt närvarande vinstmålen.
De skattekronor vi medborgare betalar för välfärd ska gå just till välfärd. Vi vill inte betala skatt för att göra redan rika ännu rikare. Eva Nordmarks uttalande bidrar till ett växande gap i välfärdsfrågorna mellan medborgarna och vad man skulle kunna kalla en facklig nomenklatura.
Nu krävs en verklig folkrörelse för att sätta press på fackliga och politiska företrädare som vägrar se till sina medlemmars och väljares bästa. Det behövs en lex Carema som rakt av förbjuder vinster i välfärd och infrastruktur.
Jan-Erik Gustafsson,
förtroendevald inom fackförbundet ST.
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.