ST måste diskutera det pågående systemskiftet

DEBATT: SAMHÄLLSPOLITIK2008-01-16

Fackförbundet ST måste ta ställning till hur den borgerliga alliansens
systemskifte rimmar med de värderingar som vårt man står för, anser
Peter Lorentzon, ST inom Hjälpmedelsinstitutet.

Det kan vara svårt att se ett system i allt som nu händer i Sverige. Men jag tror att det kan sammanfattas i tre punkter.

Det första är förändringarna på arbetsmarknaden. Nya regler för a-kassa och socialförsäkringar, nedläggning av Arbetslivsinstitutet, nedskärningar inom Arbetsmiljöverket med mera. Trots uppmaningar från Svenskt Näringsliv har kollektivavtalen ännu inte rörts – men där har i stället nu EG-domstolen ingripit. 300000 färre medlemmar i a-kassorna och 100000 som lämnat facket är inget dåligt resultat efter ett år.

Det andra är utförsäljningen av offentlig egendom på alla
nivåer. Välskötta statliga företag reas ut. Sjukvården, både akutsjukhus och primärvård, säljs ut. I Stockholm läns landsting föreslås nu till och med att beställarnämnden i Södertälje ska privatiseras! Både beställare och utförare ska vara privata företag. I många kommuner ska allt som inte är myndighetsutövning privatiseras. Äldreboenden, skolor, fritidsgårdar, boenden och sysselsättning för omsorgstagare med mera. Allt ska bort.

Det tredje är nedskärningar av välfärden, parade med
skattesänkningar, framför allt till dem med högre inkomster. Den enskilde ska behålla mer själv och omfördelning via skatten till gemensam välfärd ska minska. Samtidigt införs dock riktade stöd som hushållsnära tjänster till de välbeställda.

Fram tonar ett helt annorlunda Sverige. Ett systemskifte som väl beskrivs i Svenskt Näringslivs långtidsutredning från november 2007. Här finns kraven på förändringarna på
arbetsmarknaden. Här slås fast att allt som inte är myndighetsutövning ska privatiseras. Som en viktig anledning anges att här finns nya marknader på 200 till 250 miljarder kronor för vinstdriven verksamhet. Här sägs också att delar av Försäkringskassan ska konkurrensutsättas. Arbetsgivarna ska kunna välja att placera sjukpenningdelen hos privata försäkringsbolag i stället. Vidare föreslås att högskolor och universitet ska privatiseras och studenterna ska betala studieavgifter. I klartext står det att vården ska betalas med privata försäkringar, utöver en viss grundtrygghet som ska finansieras över skatten. Men mer vård ska kunna köpas för den som har råd.

Alliansen håller på att genomföra detta program. Efter en valförlust 2010 ska Sverige i varje fall vara förändrat i grunden.

Inom fackföreningsrörelsen finns en begynnande rörelse mot denna politik. I Stockholm genomfördes i december 2007 exempelvis en gemensam demonstration av LO- och TCO-distrikten mot regeringens försämringar på arbetsmarknaden och av den gemensamma välfärden.

Jag tycker att vi också inom ST mer måste diskutera vad som sker och hur det rimmar med de värderingar som vårt fackförbund står för. Vilka är de värderingarna? Vilket samhälle står de för?

Peter Lorentzon
ST inom Hjälpmedelsinstitutet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA