Satsa på högskolan
Öka antalet utbildningsplatser på högskolan. Det är punkt ett i TCOs nya program för den högre utbildningen. TCOs ordförande Sture Nordh förklarar varför satsningen är viktig för Sverige.
Med fler högskoleplatser, högre kvalitet, arbetslivsanknutna utbildningar och modernare studiestöd kan högskolan bidra till fler jobb, fler uppfyllda livsdrömmar och göra Sverige till en konkurrenskraftig kunskapsnation av högsta rang.
Nu är det dags att satsa, så att Sverige inte halkar efter.
En välutbildad befolkning är en viktig förutsättning för att kunna konkurrera på en internationell marknad, men också viktigt för att skapa arbeten och tillväxt i alla delar av Sverige. Högskolans roll för att stärka individer och företag blir viktigare, samtidigt blir högskolans brister tydligare.
Att både förbättra kvaliteten i den högre utbildningen och få fler att läsa vidare är nödvändigt för att stärka Sveriges position i kampen om arbetstillfällen och arbetskraft. Låt oss peka ut fyra områden som är särskilt viktiga för att utveckla den högre utbildningen.
För det första, om inte antalet utbildningsplatser ökar kommer färre svenskar att vara högskoleutbildade i framtiden.
Enligt OECDs färska rapport »Education at a Glance 2008« ligger Sverige endast på en tolfte plats på listan över andelen personer mellan 25 och 34 år med högskoleutbildning. Det är inte tillräckligt bra för ett land som vill vara en ledande kunskapsnation.
Viljan att studera vidare finns, sex av tio gymnasieelever är intresserade av att läsa på högskolan inom de närmaste tre åren efter avslutad gymnasieutbildning. De växande ungdomskullarna, viljan hos svenskarna att läsa vidare och behovet av välutbildad arbetskraft pekar tydligt på behovet av fler platser, men också attraktivare utbildningar.
För det andra måste kvaliteten i utbildningarna förbättras. Ett angeläget område är undervisningstiden. När utvecklingen går i en riktning mot allt fler studenter per undervisande lärare och mindre lärarledd handledning, riskerar andra försök att utveckla högskolan att bli fruktlösa.
Riktmärket bör vara att varje student får minst 15 timmar lärarledd undervisning per vecka.
Den tredje utmaningen är behovet av att förbättra kopplingen mellan utbildning och arbetsliv. Mer praktikinslag i utbildningarna och mer samverkan med arbetsgivare är viktiga sätt att förbättra studenters
möjligheter att få jobb och samtidigt förse arbetsgivare med kompetent arbetskraft.
All utbildning bör därför vara arbetslivsanknuten och erbjuda studenter praktik i någon form.
Ett fjärde område som kräver uppmärksamhet från våra politiker är studenters levnadsvillkor. Dessa villkor har stor betydelse för individers möjlighet och vilja att läsa vidare.
Studenter som får barn landar på en föräldrapenning under 4000 kronor i månaden. Studenter har inte heller rätt att vara deltidssjukskrivna. I ett kunskapssamhälle måste studenter få en god tillgång till trygghetssystemen och inte minst till a-kassan som de nyligen blivit utestängda ifrån.
Av stor vikt är också att höja studiemedlet, så att fler får reella möjligheter att läsa på högskolan.
Halva mandatperioden har just avverkats och det är två år kvar till riksdagsvalet. TCO uppmanar nu regeringen att satsa på att göra
högskolan tillgänglig för fler, öka kvaliteten i utbildningarna, skapa
förutsättningar för en bättre samverkan med arbetslivet samt höja
studiemedlen och ge studenterna en trygg studietid.
Genom förbättringar inom dessa områden kan vi utveckla både individer och företag, något vi alla vinner på.
Sture Nordh
Ordförande för TCO
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.