Samordna de statliga jobben bättre
När statliga jobb centraliseras till högskoleorter behöver avvecklingsorterna ha ersättningsjobb för att överleva, skriver Yngve Näsman på Skatteverket i Bollnäs och efterlyser bättre samordning.
Det man saknar när det gäller spridningen av statliga jobb är någon form av samordning för att spara på statens utgifter. Den förra regeringen beslutade om en mängd utlokaliseringar som kostat 650 miljoner.
Vad är det som händer i samhället i dag? Jo, en centralisering av statliga myndigheter som inte är av denna världen. Man bygger om och bygger nya kontorskomplex med kontorslandskap på högskoleorter samtidigt som man betalar lokalhyror även på avvecklingsorter. Man tvingar personal att pendla 20–25 mil per dag, annars hotar en uppsägning.
Avecklingsorterna måste sedan ha ersättningsjobb för att överleva. Då utlokaliseras någon annan statig myndighet dit i stället för den som flyttade. Det blir en karusell som raserar statens ekonomi och skapar oro och otrivsel hos de anställda.
Därför anser jag att det är en samordning och strategi på längre sikt som saknas beträffande de statliga jobben i Sverige i dag.
Yngve Näsman
Skatteverket, Bollnäs
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.