Så kan vi få råd med ett livslångt lärande

DEBATT2007-10-02

Arbetslivet kräver ständig utveckling. Det livslånga
lärandets värde och nödvändighet är en självklarhet. Ändå finns i dag ingen systematiskt fungerande finansiering för dem som under arbetslivets gång har behov av att förnya sina kunskaper.

För oss liberaler är det viktigt att den enskilde får ökad makt över sin egen kompetensutveckling. En brist i fortbildningsmöjligheterna i dag är att det inte finns individuella kompetenskonton som skulle ge den enskilde möjlighet att finansiera sin vidareutbildning. Med ett ökande behov av återkommande kompetensutveckling är ett sparande som kan användas för detta ändamål viktigt. Privat sparande ger trygghet åt individen.

En reform som innebar införande av individuella kompetenskonton hade kommit en bra bit på väg mot att förverkligas när socialdemokraterna 2004 tyvärr avbröt den och drog in de pengar som hade avsatts.

Arbetslivet ställer allt högre krav på kunskap och utbildning. En viktig konkurrensfördel för Sverige är det samlade kunskapskapitalet. De kunskapsrelaterade yrkena är här för att stanna. Kunskap är också makt – makt att byta till ett bättre, intressantare och kanske mer välbetalt arbete. Därför behövs individuella kompetenskonton mer än någonsin.

Ett viktigt argument för att införa individuella kompetenskonton är också att statistiken tydligt visar att kvinnor har svårare att göra karriär trots att de vill det i lika stor utsträckning som män. Det tyder på att män får fler möjligheter än kvinnor att utvecklas i jobbet. Det finns alltså en risk att kvinnor missar karriärmöjligheter dels på grund av diskriminering, dels på grund av att de är frånvarande från jobbet med barn mer än vad män är. Individuella kompetenskonton skulle vara ett sätt att kompensera för detta. Inte minst inom den kvinnodominerade offentliga sektorn där lönerna dessvärre ofta är låga och karriärmöjligheterna begränsade.

Folkpartiet liberalerna ville redan 2002 införa ett helt nytt system med individuella kompetenskonton och föreslog då att det avdragsgilla pensionssparandet borde breddas till ett »pensions- och utvecklingssparande«. Vi anser att det är hög tid att ett sådant system nu införs och har även motionerat i riksdagen för införandet av ett sådant system. Ett system där de människor som vill kan göra skattebefriade avsättningar, som senare används för att bekosta studier. Ett system som är knutet till individen och därmed ger frihet och oberoende i yrkesutvecklingen, men med incitament för arbetsgivaren att medverka till medarbetarnas kompetenssparande. Ett system som är öppet för egenföretagare på samma villkor som för anställda.

Det behövs ett system för kontinuerlig uppgradering av kunskap för arbetslivets snabbt förändrade behov. I en värld med stora omställningar skulle det öka människors trygghet om de hade tillgång till ett konto för kompetensutveckling som de själva förfogade över.

Hans Backman (fp)
Riksdagsledamot Gävleborg

Agneta Berliner (fp)
Riksdagsledamot Västmanland

Tina Acketoft (fp)
Riksdagsledamot Skåne läns västra

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA