När myndigheterna måste spara ryker personalens klappar och julbord, visar Publikts enkät till statliga arbetsgivare. På Transportstyrelsen – som sedan tidigare inte delar ut gåvor till de anställda – försvann även julbordet i år. ”Tråkigt”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg.
Närmare tre av fyra statliga arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta kompetenta sökande till lediga jobb. Det är främst Försvarsmakten, Polisen, Kriminalvården och andra delar av rättskedjan som har stora rekryteringsbehov, visar Arbetsgivarverkets kompetensbarometer.
Regeringen har utsett Anette Madsen till ny generaldirektör och chef för Sveriges geologiska undersökning, SGU. Hon tillträder 1 februari 2025 och får en månadslön på 130 000 kronor.
Detaljerade instruktioner och uppdrag, brist på samordning, kort framförhållning och anhopning av uppdrag ökar den administrativa belastningen på lärosäten, enligt en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
Vid årsskiftet blir det möjligt att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepensionen. Parterna i den statliga sektorn har nu träffat avtal om hur den nya möjligheten ska tillämpas.
Längden på långvariga sjukfall har ökat sedan 2019, visar en ny rapport från Afa Försäkring. ”Vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, konstaterar analytikern Andreas Ek.
Regeringens forskningsproposition innebär att den akademiska friheten inskränks, anser ST. ”Det största hotet mot den akademiska friheten är beroendet av extern finansiering och ökad politisk styrning”, menar STs ordförande Britta Lejon.
Inte ens ett år har gått sedan SJ tog över driften av Stockholms pendeltåg. Nu väljer bolaget, som har ett tillfälligt avtal, att inte lämna anbud på kommande period. ”Självklart blir man besviken och ledsen”, säger Roger Delin, ordförande för ST Pendeln.
Arbetsmiljöverket får regeringens uppdrag att öka kunskapen om rasism i arbetslivet, i syfte att förebygga och motverka rasism i arbetsmiljön. Uppdraget ska utföras i samverkan med arbetsmarknadens parter och med andra myndigheter.
Regeringen ger statliga museer i uppdrag att redovisa hur de arbetar för att bredda finansieringen av sin verksamhet. ”Vi behöver skaffa oss en bättre bild av hur förutsättningarna ser ut”, förklarar kulturminister Parisa Liljestrand, M.
Regeringen har beslutat att Jämställdhetsmyndigheten ska ta över Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, som i dag ligger hos Länsstyrelsen i Östergötlands län. Verksamheten ska överföras 1 januari 2026.
Riksrevisionen har beslutat att granska Sveriges humanitära bistånd, sedan olika aktörer pekat på att det finns risker för brister i Sidas arbete. ”Det är mycket angeläget att alla resurser används på ett effektivt sätt”, framhåller riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
I början av november drog Facken inom industrin i gång den kommande avtalsrörelsen. De vill ha 4,2 procents löneökning i ett ettårigt avtal. Resultatet av industrins förhandlingar blir sannolikt riktmärke för hela arbetsmarknaden. ”En rimlig nivå”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Två procent av de civilanställda på Polismyndigheten uppger att de har utsatts för otillåten påverkan. Vanligast är det bland arrestantvakter, där 15 procent uppger att de utsatts. ”De har en väldigt ansträngd situation”, säger Pär Renberg, avdelningsordförande för ST inom Polisen.
Arbetsförmedlingen behöver skärpa kontrollen av arbetssökande som deltar i insatser hos externa leverantörer, anser Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
I forskningspropositionen föreslår regeringen att 6,5 miljarder kronor ska satsas på fri forskning och innovation. Regeringen vill bland annat inrätta särskilda excellenskluster och ett nytt karriärstöd för talangfulla forskare. ”Att konkurrensutsätta anslagen är en tydlig signal”, kommenterar utbildningsminister Johan Pehrson regeringens förslag.
Arbetsgivarverket ställer sig positivt till de förslag till nya regler för säkerhetsprövning som presenterats av utredaren Cathrine Lilja Hansson. ”Det är viktigt att de kvarstående frågorna utreds skyndsamt”, framhåller Arbetsgivarverkets biträdande chefsjurist Carl Durling.
Säkerhetspolisen, Säpo, har effektivitetsbrister, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Men enligt Riksrevisionen är bristerna möjliga att åtgärda, bland annat genom förbättrad styrning.
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Migrationsverket för att myndighetens stopp för beslut om asylansökningar från ukrainska medborgare inte hade något slutdatum. ”Ett beslutsstopp får inte gälla under längre tid än vad som är absolut nödvändigt”, betonar JO Per Lennerbrant.
MYNDIGHETEN FÖR SAMHÄLLSSKYDD OCH BEREDSKAP2024-12-11
Regeringen tillsätter en särskild utredare som får i uppgift att se över hur vissa arbetsuppgifter inom cyber- och informationssäkerhet kan överföras från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Försvarets radioanstalt, FRA.
En statlig utredning föreslår att det ska regleras tydligare hur säkerhetsprövningar ska gå till, och att besluten ska kunna överklagas till en särskild nämnd. STs förbundsjurist Joakim Lindqvist är inte nöjd med betänkandet: ”Förslaget är otillräckligt för att säkerställa förtroendet för och insynen i säkerhetsprövningen”, menar han.
Migrationsverket har beslutat om ett tillfälligt besluts- och verkställighetsstopp för personer från Syrien. ”Det går helt enkelt inte att bedöma skyddsskälen just nu”, förklarar rättschefen Carl Bexelius i ett pressmeddelande.
Sju myndigheter har fått regeringens uppdrag att kartlägga omfattningen av felaktiga utbetalningar och vad felen beror på. ”Vi måste stoppa bidragsfusket som årligen uppgår till miljardbelopp”, kommenterar finansminister Elisabeth Svantesson, M, regeringsuppdraget.
Handläggningen av ansökningar om omställningsstudiestöd går allt snabbare, enligt Centrala studiestödsnämnden, CSN. ”Kan vi fortsätta nuvarande takt tror vi på ett bättre läge till nästa höst”, kommenterar Annika Fahlander, chef på CSNs utbetalningsavdelning, utvecklingen.
Reglerna måste ändras om fördelningen av föräldraledighet mellan mammor och pappor ska bli mer jämställd, visar en ny rapport från Försäkringskassan. De senaste åren har utvecklingen rört sig mycket lite.
Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg får lämna sitt jobb. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson meddelade i dag att hon inte har regeringens förtroende.
Chefs-JO Erik Nymansson kritiserar presidenten för Hovrätten över Skåne och Blekinge, Ylva Norling Jönsson, för att i samtal med hovrättsfiskaler ha uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med grundlagens så kallade repressalieförbud. ”Förvånande och oacceptabelt”, är Erik Nymanssons beskrivning av agerandet.
Sju av tio myndigheter uppfattar att deras anställda blivit mer nöjda med sin arbetsgivare sedan distansarbete infördes. Däremot anser många myndigheter att hemarbetet försämrat de sociala relationerna och kunskapsutbytet kollegor emellan, visar Riksrevisionens granskning.
Statens institutionsstyrelse, SiS, har beslutat att dra tillbaka sitt beslut att lägga ned Vemyra ungdomshem i Sollefteå. Bakgrunden är att det under hösten gjorts omfattande insatser för att stärka vårdkvaliteten.
Regeringen uppdrar till Post- och telestyrelsen, PTS, och Myndigheten för digital förvaltning, Digg, att utreda hur Digg skulle kunna inordnas i PTS. En gemensam myndighet kan ta vara på och förstärka kompetenserna hos de båda myndigheterna, kommenterar civilminister Erik Slottner uppdraget i ett pressmeddelande.