Annons:

Bild: Simon Johansson

Regeringen måste agera mot stressen på arbetsplatserna

DEBATT: ARBETSMILJÖ2025-04-04

Regeringen behöver vidta åtgärder mot arbetsmiljöproblemen på landets arbetsplatser, skriver Johanna Haraldsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon vill bland annat ge Arbetsmiljöverket befogenhet att utdöma sanktionsavgifter för brister i den psykosociala arbetsmiljön och det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Stress och hög arbetsbelastning är i dag en av de främsta orsakerna till sjukskrivningar i Sverige. Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har ökat dramatiskt det senaste decenniet. Utmattningssyndrom och andra stressrelaterade diagnoser utgör en stor andel av långtidssjukskrivningarna, särskilt bland kvinnor. Det är en ohållbar utveckling som kräver att både arbetsgivarna och regeringen agerar.

Konsekvenserna av långvarig stress är allvarliga. Forskning visar att stress inte bara leder till utmattning, ångest och depression, det ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes och andra fysiska sjukdomar. Enligt Arbetsmiljöverket beräknas omkring 770 personer i Sverige dö i förtid varje år till följd av arbetsrelaterad stress. Utöver det mänskliga lidandet innebär detta också stora samhällskostnader i form av sjukvård, produktionsbortfall och förlorade liv.

Många yrkesgrupper har i dag en mycket pressad arbetssituation. Inom vården får undersköterskor och sjuksköterskor slita på grund av personalbrist. Socialsekreterare vittnar om en ohållbar arbetsbörda där tunga beslut och ett stort inflöde av ärenden skapar en konstant stress. Busschaufförer arbetar under tajta tidsscheman utan möjlighet till ordentlig återhämtning. Myndighetsanställda möter en allt tuffare arbetsmiljö med krympande resurser och ökande krav på effektivitet. Listan kan göras lång, men den gemensamma nämnaren är ökad stress, ofta med ohälsa som följd. Inom många yrken har arbetsbelastningen nått en nivå som inte längre är hållbar. Detta kan och får inte fortsätta.

För att vända utvecklingen behövs skärpta regler och sanktioner, stärkt tillsyn av arbetsmiljöförhållanden och ett mer effektivt systematiskt arbetsmiljöarbete.

Arbetsgivarna har hela ansvaret för arbetsmiljön och måste prioritera det förebyggande arbetet och samverka med anställda och skyddsombud. Men för att arbetsmiljön ska förbättras på fler arbetsplatser krävs också politiska initiativ.

Vi socialdemokrater har länge drivit frågan om skärpta sanktioner mot arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljöreglerna. Därför tillsatte den socialdemokratiskt ledda regeringen 2021 en utredning som föreslog att Arbetsmiljöverket ska kunna utdöma sanktionsavgifter kopplade till brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön samt det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utredningen hade även i uppdrag att titta på företagshälsovårdens roll i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Utredningens betänkande, som presenterades i augusti 2022, innehöll konkreta förslag, men snart tre år senare har regeringen fortfarande inte agerat. Detta får inte bli förslag som regeringen gömmer undan i skrivbordslådan.

Regeringen kan inte längre stå passivt och se på medan arbetsrelaterad stress drabbar allt fler. Vi socialdemokrater kräver flera åtgärder mot arbetsmiljöproblemen på landets arbetsplatser:

  • Arbetsmiljöverket behöver få befogenheter att utdöma sanktionsavgifter för brister i den psykosociala arbetsmiljön och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
  • Företagshälsovården måste blir en självklar del av det förebyggande arbetsmiljöarbetet, och arbetsgivare ska åläggas att använda den i förebyggande syfte.
  • Det måste ställas skärpta krav på att arbetsgivare säkerställer att chefer och arbetsmiljöansvariga har den kompetens som krävs för att förebygga ohälsa på arbetsplatsen.
  • Åtgärder måste skyndsamt vidtas för att säkra företagshälsovårdens kompetensförsörjning.

Sveriges arbetstagare förtjänar en trygg och hållbar arbetsmiljö. Ingen ska behöva bli sjuk eller i värsta fall dö i förtid på grund av stress och orimliga arbetsförhållanden. Det är hög tid för regeringen att ta sitt ansvar och agera.

Johanna Haraldsson
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ledamot av riksdagens arbetsmarknadsutskott

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA