Publikts råd om mobbning ofta verkningslösa
Lennart Lind tycker att råden om hur man kan hantera kränkningar som publicerades i Publikts karriärspalt är gammaldags och verkningslösa. Chefredaktör Alexander Armiento besvarar kritiken.
Ombudsman Susanne Linde Husbom ger i Publikt nr 4-2016 råd om hur man kan hantera kränkningar.
En reflektion är att råden visat sig vara goda men gammaldags och i praktiken ofta verkningslösa. Råden är till och med farliga för den kränkte om det visar sig att chefen är inblandad i mobbningsaktiviteterna.
Undertecknad, tidigare ST-avdelningsordförande, har i tre motioner till förbundsstyrelsen framfört en rad åtgärder och insikter om vad mobbning är. Motionerna handlar om att utrota mobbing på ST-arbetsplatser med hjälp av ST.
I motionerna förklaras vad mobbning är, mobbarnas falskspel och kontrollbehov, lämpliga åtgärder för den som mobbar eller medverkar i spelet, lärdomar av verkliga händelser på arbetsplatser, samt vikten av att arbetsgivare och fack funderar tillsammans genom lokalt samverkansavtal i syfte att bekämpa ett allvarligt folkhälsoproblem som bara växer. Motionerna och förslagen kan erhållas via ST kansli eller via undertecknad.
Lennart Lind
ST-medlem och tidigare avdelningsordförande
Råden en del av arbetet för att motverka kränkningar
Svar: I spalten Arbetslivscoachen i Publikt nr 4-2016 ges några råd till den som anser sig vara utsatt för kränkande särbehandling. Spaltens format innebär att råden med nödvändighet blir ganska kortfattat formulerade.
De är i stora drag är hämtade från STs och Offentliganställdas förhandlingsråds skrift »En lathund om hur man hanterar kränkande behandling«, en skrift som tar sin utgångspunkt i forskning på området. I spalten i Publikt, liksom i skriften, är ett av råden till den som utsätts att informera chefen eller, om man föredrar det, en högre chef. Att vända sig till en högre chef är ett alternativ exempelvis om chefen är inblandad i eller likgiltig inför det som sker. Rådet ligger i linje med de allmänna råd Arbetsmiljöverket ger för hur arbetsgivarna ska hantera den sociala och organisatoriska arbetsmiljön – där föreskrivs att en arbetstagare som inte kan vända sig till sin närmaste chef kan vända sig till en högre chef eller till skyddsombud.
Det finns naturligtvis mycket mer att säga om mobbning på arbetsplatser än vad utrymmet i en spalt i Publikt medger. Att motverka mobbning och kränkande särbehandling är en viktig uppgift för facket. De råd som ges i Publikt kan utgöra en liten del i det arbetet – men det krävs givetvis både mer diskussion och ett fortsatt arbete med frågorna.
Alexander Armiento
chefredaktör
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.
Den nya AFSen om Organisatorisk och social arbetsmiljö är även den helt undfallande vad gäller de många svåra fall där arbetsgivaren utsätter en anställd för psykisk misshandel.
Är förövaren högsta chef som tex GD har den utsatte ingenstans att vända sig.
Skyddsombud är själva i en svår sits och får heller ingen hjälp av tex Arbetsmiljöverket i dessa svåra fall.
Det förstörs liv och begås självmord och ingen av de som borde vara till hjälp gör något.
Sluta låtsas!