Pinsamt, Littorin!

DEBATT: ARBETSMILJÖ2008-09-09

Arbetsmarknadsministern skyller arbetsolyckor på »Tarzanmentalitet«. Han borde också nämnt regeringens neddragningar på arbetsmiljöområdet, skriver STs ordförande Annette Carnhede.

I sitt debattinlägg »Tarzanmentaliteten måste upphöra« i Svenska Dagbladet 2 september oroar sig arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin över att arbetsplatsolyckorna, särskilt dödsolyckorna, ökar.

Enligt Littorin är enskilda medarbetare och arbetsgivare ansvariga för olyckorna. Anledningen är enligt arbetsmarknadsministern att medarbetarna lider av »Tarzan-mentalitet«, vilket tycks betyda att de slarvar med sin skyddsutrustning. Arbetsgivarnas ansvar tycks bestå i att dessa borde hjälpa medarbetarna att bli av med den för mig hittills okända åkomman »Tarzan-mentalitet«.

Littorin nämner inget om regeringens delansvar för dessa tragiska olyckor, som på ett och ett halvt år har berövat 120 människor livet. Han nämner inte att regeringen har minskat Arbetsmiljöverkets anslag med 158 miljoner kronor från år 2007, vilket ska jämföras med de 33 miljoner han nu vill ge verket från år 2009.

Nedskärningen innebär att Arbetsmiljöverket tvingats säga upp många medarbetare med specialistkompetenser. Bland annat har flera av de inspektörer som varje dag utförde arbetsmiljöinspektioner på arbetsplatser och som visste vad som fungerar i verkligheten tvingats sluta.

År 2007 la Littorin också ned Arbetslivsinstitutet, som var en världsunik forskningsbaserad kunskapsbank inom arbetsmiljöområdet. Dessa åtgärder tillsammans med att regeringen dragit åt tumskruvarna i arbetslivet genom mer brutala regler i sjukförsäkringssystemet och a-kassan, har bidragit till att ohälsan ökar på arbetsplatserna.

De utlovade 33 miljonerna är ett alldeles för litet steg på vägen för att rätta till de problem Littorin själv har åstadkommit. Sammantaget har regeringen kraftigt skurit ned anslagen till såväl praktiska som vetenskapliga arbetsmiljöfrågor.

Jag föreslår att regeringen ser till att Arbetsmiljöverket får en anständig budget, återupprättar Arbetslivsinstitutet och skrotar sina planer på luddiga utredningar. Det är beklämmande att en minister skyller allvarliga problem inom sitt eget ansvarsområde på enskilda medarbetare och arbetsgivare. När Littorin skryter med så kallade satsningar på ett område som han i själva verket kraftigt skär ned, är det inte bara vilseledande utan framför allt pinsamt.

Annette Carnhede

ordförande i Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA