Raoul Wallenberg-institutet föreslås få ett extra anslag med tio miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att rädda biblioteksverksamheten. ”Det stabiliserar den akuta situationen”, säger Raoul Wallenberg-institutets chef Peter Lundberg till Biblioteksbladet.
Regeringen föreslår att Statens institutionsstyrelse, SiS, får ytterligare 200 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att inrätta nya särskilda ungdomshem. Det är en del av regeringens satsning för att motverka ungas brott på 357 miljoner kronor.
I sin årliga uppföljning av tidigare genomförda granskningar konstaterar Riksrevisionen att granskningarna har bidragit till att myndigheterna i fler än sju av tio fall vidtagit åtgärder. ”Det är ovanligt med väsentliga, genomgripande fel”, konstaterar riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, bedöms ha brutit mot upphandlingsreglerna när generaldirektören Martin Norsell anlitade en personlig coach utan föregående upphandling. Det menar Konkurrensverket i en skrivelse till myndigheten där man överväger att påföra UKÄ en upphandlingsskadeavgift om 90 000 kronor.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, röjde sekretesskyddade uppgifter med ett digitalt verktyg som tog bort maskningen av skyddade uppgifter, avslöjar Ekot.
Kriminalvården försöker hitta nya lösningar på sin platsbrist. Myndigheten överväger många alternativ – från fängelseskepp till att nyttja tomma industrilokaler. ”Vi behöver verkligen tänka utanför boxen”, understryker rättschef Caroline Oredsson i en artikel på Kriminalvårdens sajt.
De samlade hyreskostnaderna för statens förhyrda lokaler ökade med 41 procent under åren 2016–2023, enligt en uppföljning från Ekonomistyrningsverket, ESV. Under perioden ökade den totala lokalytan med fyra procent.
Regeringen föreslår att anslaget till Kriminalvården höjs med ytterligare en halv miljard kronor i vårändringsbudgeten. ”Utbyggnaden av Kriminalvården inleddes alldeles för sent och myndigheten står nu inför stora utmaningar”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Universitets- och högskolerådet, UHR, måste minska sina utgifter med 38 miljoner kronor. Enligt myndigheten går det inte att utesluta uppsägningar. Samtidigt slår facken larm om en förtroendekris mellan ledning och medarbetare.
De kontroller som Polisen gör i sina egna register i samband med rekryteringar kan bryta mot lagen. Registerslagningarna har nu stoppats och säkerhetsavdelningen polisanmälts. ”Har myndigheten gjort fel är det viktigt att det reds ut”, säger STs avdelningsordförande Pär Renberg.
Den årliga granskningen av myndigheternas årsredovisningar har avslöjat fler fel och brister än någon gång tidigare, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. 25 myndigheter får kritik för väsentliga fel. Exempelvis har Jordbruksverket, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Socialstyrelsen överskridit sina ekonomiska ramar.
Regeringen föreslår att Migrationsverket ska få utökade möjligheter att använda tvångs- och kontrollåtgärder vid myndighetens förvar. ”Med de nya förslagen säkerställer vi att Migrationsverket får bättre verktyg för att upprätthålla säkerheten på förvaren”, kommenterar migrationsminister Johan Forssell, M, lagförslaget.
Industrins ”märke” för löneökningarna är satt till 6,4 procent över två år och nu följer avtalsförhandlingarna på den övriga arbetsmarknaden. STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar ser positivt på att det finns en överenskommelse, men om den kommer att leda till reallöneökningar kan hon inte svara på.
ST är emot förslaget att slå samman Moderna museet, Arkdes och Statens konstråd. De ekonomiska vinsterna är små och osäkra, anser förbundet. ST varnar också för att verksamheten kan försämras och specialistkompetens gå förlorad.
Unga kvinnor är mest utsatta för hot och våld, kränkande särbehandling och sexuella trakasserier på jobbet, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket. I rapporten konstateras att unga kvinnor oftare arbetar ensamma och att de därmed riskerar att hamna i otrygga eller hotfulla situationer.
Skatteverket har nu sagt upp den medarbetare som förlorade sin säkerhetsklassning på grund av att hans fru har ryskt medborgarskap, efter ett beslut i personalansvarsnämnden. ”Jag är inte förvånad, men det känns tråkigt”, säger mannen till Publikt.
Kvinnor har nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män, enligt en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna finns enligt rapporten både i arbetslivet och i privatlivet. Bättre arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan enligt myndigheten minska skillnaderna.
Arbetsgivarverket, som företräder arbetsgivarna på det statliga avtalsområdet, välkomnar det nya löneavtalet mellan parterna inom industrin. Förhandlingschefen Andreas Nyström är positiv till att det blev ett tvåårigt avtal och menar att det ”ger mer stabilitet”.
Under 2024 gjordes fler myndighetsgemensamma kontroller än föregående år, enligt Arbetsmiljöverkets årsrapport. Samarbetet har lett till fler identifierade brott, fler återkrav och fler stoppade utbetalningar, till ett samlat värde av över 91 miljoner kronor.
ST kräver att den svenske journalisten Joakim Medin, som frihetsberövats i Turkiet, omedelbart ska friges. ”Gripandet av Joakim Medin är en del av ett bredare mönster av förtryck i Turkiet. Vi kräver att han, liksom våra gripna fackliga kollegor, omedelbart släpps fria”, skriver ST i ett uttalande.
Regeringen föreslår i vårändringsbudgeten att Sjöfartsverket ska få ökat anslag för 2025. Tillskottet ska enligt ett pressmeddelande säkra myndighetens sjö- och flygräddningsverksamhet under andra halvåret.
Nu har fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om nya tvååriga löneavtal, som väntas bli vägledande för hela den svenska arbetsmarknaden. Överenskommelsen har ett värde på 3,4 procent i år och 3 procent nästa år. ”Nu har vi ett märke som kan bidra till reallöneökningar över tid”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.
Riksrevisionen har inlett en granskning av Försäkringskassans och Pensionsmyndighetens arbete med att motverka felaktiga utbetalningar på grund av ändrade förhållanden. ”På det här området behöver myndigheterna arbeta effektivt för att minska risken att det blir fel”, framhåller riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Allt färre anställda skulle rekommendera Skatteverket som arbetsplats, och förtroendet för ledningen minskar, visar myndighetens egna mätningar. ”Det är en nedåtgående spiral”, säger Anders Tell, avdelningsordförande för ST inom Skatteverket.
Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Försäkringskassan för brister i handläggningen av ett ärende om föräldrapenning, där följden blev att en förälder förlorade ett stort antal dagar med ersättning. ”Försäkringskassans hantering är naturligtvis helt oacceptabel och myndigheten förtjänar allvarlig kritik för det som kommit fram”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.
Arbetsförmedlingen ska säga upp sina avtal med ett hundratal leverantörer inom matchningstjänsten Rusta och matcha. ”De seriösa och högpresterande leverantörerna ska få mer att göra och det här är ett steg mot det”, kommenterar inköpsdirektör Martin Kruse beslutet.
Skatteverket begär i sitt budgetunderlag drygt en halv miljard kronor ytterligare i anslag nästa år. Pengarna ska bland annat användas för att bygga upp en AI-verkstad för offentlig sektor samt i arbetet för att motverka fusk och fel vid beskattning av utdelningar.
Flexibilitet på arbetsplatsen bidrar till att underlätta arbetslivet för anställda med funktionsnedsättningar. En inkluderande kultur är viktig – och gynnar alla, konstaterar Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i en kunskapssammanställning.