»Öppna data« måste inkludera medarbetarna

DEBATT: KOMPETENSUTVECKLING2014-06-17

”Öppna data” är ett begrepp som brukar användas om information som är fritt tillgänglig för alla utan begränsningar. Det har flera fördelar, men kan också skapa osäkerhet, skriver debattören Magnus Kolsjö senior manager för företaget PwC. Han tycker det är viktigt att inkludera medarbetarna.

I Sverige har vi en månghundraårig tradition av oväld och öppenhet i den offentliga förvaltningen. Offentlighetsprincipen kom till 1766 för att motverka oegentligheter och öka allmänhetens insyn i och kunskap om förvaltningen. De offentliga ämbetsmännens oväld går än längre tillbaka i tiden.

Digitaliseringen av samhället innebär nya möjligheter att jobba både smartare och öppnare för att erbjuda medborgare och företag en god och rättssäker offentlig service. Men den innebär också utmaningar när arbetets utformning och innehåll förändras.

På senare år har det drivits ett arbete för att göra de data som finns inom myndigheterna tillgängliga, så att fler kan utnyttja dem för att utveckla tjänster eller skapa en bättre insyn i förvaltningen. Ofta används begreppet »öppna data« för att beteckna att det handlar om information som är fritt tillgänglig för alla utan några begränsningar – en offentlighetsprincip för vår digitala tidsålder. Ett exempel är Naturvårdsverkets arbete med att göra miljödata, som uppgifter om utsläpp av kemiska ämnen, tillgängliga via ett standardiserat gränssnitt.

Öppna data har flera fördelar. Förutom att de kan utgöra råvaran till nya tjänster och på så sätt bidra till tillväxt och välfärd, bidrar de också till att förbättra insynen i den offentliga förvaltningen och kan på så sätt motverka korruptiva beteenden och andra oegentligheter.

Å andra sidan kan öppna data också skapa osäkerhet när fler ständigt granskande ögon kan nagelfara det arbete som tjänstemän på statliga myndigheter utför. Att öppna informationskällor som strukturerats och skapats för att användas av en begränsad krets medarbetare med delad kunskapsbas väcker frågor hos många. Det är därför viktigt att i arbetet med öppna data inkludera de medarbetare som i sitt arbete använder de informationskällor som ska öppnas.

Företaget PwC har nyligen presenterat en rapport där vi gått igenom 39 av de öppna data-projekt som fått finansiering av Vinnova. Ett problem som återkommer i flera av projekten är bristande kontakt med dem som berörs av förändringarna.

Det är viktigt att se att öppna data inte är ett IT-projekt, även om det finns viktiga IT-aspekter som måste hanteras i arbetet. Öppna data handlar om verksamhetsfrågor och om medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att informationsägare och övriga berörda medarbetare känner sig trygga med den nya öppenhet som blir resultatet, och att de själva kan vara med och skapa nya värden för myndigheten genom de möjligheter som öppna data ger även för den egna organisationen.

Vår erfarenhet är också att det ofta finns många frågor och osäkerhet kring att öppna upp. Det kan handla om oro för datakvalitet, sekretess, personuppgifter – men också om vad som händer med det egna arbetets innehåll och utformning. Detta är frågeställningar som är värda att ta på allvar genom att låta arbetet med öppna data även inehålla kompetensutveckling kring dessa frågor för bredare grupper på myndigheten.

 

Magnus Kolsjö, senior manager och ansvarig för öppna data inom pwc.

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA