Lönerna hålls nere
Förr var Göran lärare. Så råkade han ut för en trafikolycka. Det blev rullstol och han måste byta yrke. Det var inte helt svart. Det finns jobb även för fysikt handikappade. Göran blir anställd inom Kulturarvs-IT på ett länsmuseum. Det är inget fel på jobbet. Överföring av uppgifter om en fotosamling till data är omväxlande och krävde noggrannhet och bred kunskap. Ibland gör erfarna intendenter samma jobb.
Det är bara det där med lönen.
När Kulturarvs-IT beslutades i samarbete mellan Närings- och Kulturdepartementet utgick man från löneavtal för anställda med lönebidrag. Det betyder att staten står för en del av lönen medan resten täcks av projektansvarig. Generöst av staten och ett traditionellt redskap i svensk arbetsmarknadspolitik.
Det är bara det att Kulturarvs-IT innehåller ett moment 22.
Projektansvariga har inga pengar till löner. Men projekten är ändå intressanta. Lönen för de projektanställda blir därför det bidrag som staten står för. Oberoende av de anställdas kvalifikationer och arbetsuppgifter. Arbetsgivaren är till och med så cynisk att man räknar baklänges och lägger den inledande lönenivån så att en treårig projektanställning och generell löneutveckling inte ska passera taket för statens lönebidrag. När facket går in och bråkar och begär lön efter kvalifikation är arbetsgivaren helgarderad: ”Måste vi ta av våra egna medel till löner så blir det inga projekt!”
Vad staten svarar är lätt att räkna ut: ”Arbetsgivarna vet att vår bit är bidrag till lön. Lönebildningen ska vara öppen, men vi kan inte gå in och bedriva ministerstyre!”
Saken blir inte bättre av att staten i sitt beslut om lönebidrag låst max-beloppet till ett krontal som inte är indexreglerat. Värdet från början av 1990-talet skulle nu motsvara några tusen mer i månaden. Hade det utrymmet funnits hade man kunnat lösa en del av Görans lönediskriminering.
Hur tänkte föresten de som struntade i index. Att de med lönebidrag inte skulle ha någon löneutveckling. Om man nu tänkte?
För Göran spelar det ingen roll. Han får anpassa sig till en byråkratisk form oberoende av kvalifikation och arbetsprestation. Utan att förstå varför just han ska drabbas.
Samhället är ju inte hårt. I stället värnar man om minoriteter och svaga grupper. Underbetalda kvinnor, mobbade barn, homosexuella och andra omges av allt starkare juridiska och ekonomiska skyddsnät. Men det gäller inte Göran. Han har råkat ut för en trafikolycka. Det verkar vara en annan sak.
Hej Mona Sahlin, ska det vara så här år 2001?
AV Ulf Hamilton
Kulturarvs-IT
Kulturarvs-IT är ett projekt som ska löpa över tre år med syfte att öka tillgängligheten för kulturarvsmaterial – främst museimaterial och arkivmaterial av olika slag. Detta sker via digitalisering av t ex bildsamlingar, bilder och andra uppgifter om museiföremål. Målet är att det ska läggas ut ”på nätet” och därigenom bli tillgängligt för allmänheten.
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.