Lokalkontoren måste få finnas kvar

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-01-21

Sedan 2004 har drygt 4 000 statliga jobb tillkommit i Stockholms län. Samtidigt har antalet arbetstillfällen minskat med lika många i Södermanland, Värmland, Dalarna, Västernorrland och Jämtland, uppger TT.

Av:  Mattias Lindquist, Siw Gidlöf, Mikael Johansson, Leif Haraldsson

Debatten om statens ansvar för jobb i allmänhet och den statliga närvaron i synnerhet, i hela landet, blir allt hetare och därför gäller det att vi tar vårt ansvar i frågan.

Arbetsförmedlingen ska se över omkring 100 av sina 320 kontor de närmaste tre åren. Generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han har förståelse för att kommunpolitiker och invånare kan känna oro och bitterhet men att allt kommer att ske i diskussion med berörda.

I Värmland är det fyra kommuner som är berörda: Munkfors, Kil, Grums och Hammarö. Vi har från våra kommuners sida haft möten med berörda inom Arbetsförmedlingen för att framföra vår oro, och vi har samtidigt ställt ett antal frågor – frågor som vi inte har fått svar på.

Arbetsförmedlingens huvudargument för att avskaffa flera lokala kontor är att man vill frigöra lokalkostnader, för att på så vis kunna anställa fler handläggare – handläggare som kommer allt längre ifrån den målgrupp man ska möta på de mindre orterna.

Vi har full förståelse för att man kan behöva minska lokalkostnaderna. Men att göra detta genom att försvåra servicen för arbetssökande på de mindre orterna är att försämra villkoren för den likvärdiga statliga service som alla ska kunna få.

Det försvårar också möjligheterna till kontakt med dem som står längst från arbetsmarknaden – alltså dem som behöver servicen mest. Det är inte att erbjuda likvärdig service i kommunerna, enligt vår mening.

Arbetsförmedlingen menar att man kommer att spara pengar genom att lägga ned kontor och minska lokalytorna. Men när man planerar att lägga ned kontoren i Munkfors och Kil för att flytta till mer än dubbla lokalytan i Forshaga och att lägga ned kontoren i Grums och Hammarö för att flytta till betydligt större lokaler i Karlstad, så förstår inte vi var besparingen på lokalyta ligger. Än mindre hur det kan skapa en bättre, eller ens likvärdig, service.

Arbetsförmedlingen menar att ett utökat antal handläggare ska förbättra närvaron och servicen till företag och arbetssökande. Vi delar naturligtvis Arbetsförmedlingens uppfattning att fler handläggare kan förbättra servicen och närvaron. Men om en företagare eller arbetssökande har behov av personlig kontakt blir det betydligt svårare om man är tvungen att resa flera mil till ett kontor i en annan kommun.

Återigen: det är inte att erbjuda en likvärdig service gentemot människor på landsbygden eller på mindre orter.

Samtidigt har vi fler nyanlända än någonsin. Hur planerar Arbetsförmedlingen att klara av det uppdraget om man lägger ned lokalkontor? Hur ska den personliga kontakten skötas? Var ska den genomföras? Frågorna är många och vi ser med stor oro på förslaget.

Vi hoppas att regeringen snarast ger i uppdrag till Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att göra halt i planerna och ge oss de verktyg som vi behöver för att tillsammans kunna klara av denna stora utmaning, att få så många som möjligt i egen försörjning och behålla den statliga servicen och närvaron. Oavsett var man bor i Sverige. Därför kräver vi att Arbetsförmedlingens lokalkontor blir kvar.

Mathias Lindquist

Kommunalråd, S, Munkfors

Siw Gidlöf

Kommunalråd, S, Hammarö

Mikael Johansson

Kommunalråd, S, Kil

Leif haraldsson

Kommunalråd, S, Grums

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA