Inför ett etiskt lönetak
Efter Percy Barneviks pensionsförmåner har debatten rört sig om de höga ersättningarna till direktörer för börsnoterade företag.
Chefernas enda uppgift är att ge aktieköparna valuta för insatta pengar. Utbetalas höga bonus även vid förluster blir delägarna = aktieköparna förbittrade. Folk i direktörsbranschen har kommenterat gräddfilerna för toppdirektörer: ”Det är bra att ett land har 20–25 industriledare med några hundra miljoner var att röra sig med.”
Tanken är väl att folk med detta uttalande ska tro: ”Vad gör det att dessa direktörer har bonusar, fallskärmar, osannolika pensioner och löner när alla pengar investeras i ny företagsamhet.”
Det är företagens vinster som går till investeringar, inte direktörernas löner. Direktörsmiljonerna går som på medeltiden till gods och mark. Det som blir över gynnar nuvarande och kommande släktingar, ett slags modernt adelsvälde.
Löner i Sverige ska vara i harmoni med t ex USA. Detta faller på det faktum att alla arbetande svenskar är tvungna att spara i aktier för att förbättra sina pensioner eller kanske få dem sänkta om det går dåligt. Får sparsamt folk med en dålig ekonomi välja vilka aktiefonder de ska satsa sina pengar i betyder nog återhållsamhet en del. Får de välja mellan två likvärdiga börsnoterade företag, varav ett ger sina direktörer 250 000 kronor i månadslön och det andra 500 000 kronor är valet självklart. För att vi ska få fria sparval måste våra politiker ändra en del regler.
Då kan vi sluta diskutera vad som är rimligt att betala en duktig direktör. Låt alltså marknaden klara av det valet. Gynnas inte längre de som slösar aktieägarpengar på oseriösa löner, är det bäst att betala normala löner igen och aktieägarna = svenska folket blir nöjda. Gör tankeexperimentet – om det i framtiden sker avvikelser från en etisk uppgörelse om högsta lönevillkor för chefer tillfaller överskottet en fond som ska gynna berömvärda insatser av en småföretagare. Detta skulle gynna Sverige, inte Joakim von Anka-löner.
Ulrika Hillborg
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.