Hoppas på saklig debatt om lättläst
Torbjörn Lundgren replikerar på Jan Ewert Stömbäcks debattartikel som kritiserade utredningsförslaget att föra över LL-förlagets utgivning till Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
I Publikt nr 1-2014 kritiserar Jan-Ewert Strömbäck utredningsförslaget att föra över LL-förlagets utgivning till Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Jag vill bemöta några av hans påståenden.
Det stämmer inte att LL-förlaget från början var inriktat på personer med läs- och skrivsvårigheter. Målgruppen var ursprungligen personer med utvecklingsstörning och barndomsdöva. Det ansågs inte möjligt att göra den bokutgivningen lönsam. Därför stöttade staten verksamheten.
Det stämmer att Skolöverstyrelsen innan LL-förlaget bildades gett ut lättlästa böcker i samarbete med reguljära förlag. En liknande stödform finns kvar i statens litteraturstöd, som går till smala titlar med kulturellt värde. Det är svårt att förstå varför ett sådant samarbete »förskräcker«, som Strömbäck skriver.
Som jag förstått det fanns det ingen kritik mot modellen. Men sedan tidningen 8 Sidor startat – som också i första hand vände sig till personer med utvecklingsstörning – ansågs det ändamålsenligt att sammanföra verksamheterna. Man bildade därför en stiftelse där staten utser styrelsen.
Sedan dess har Centrum för lättläst, som stiftelsen heter, breddat sin verksamhet. Med statliga medel marknadsför stiftelsen sina egna produkter. Den affärsdrivande delen har vuxit och utgör i dag cirka hälften av budgeten. Styrelsen har påtalat för
regeringen att man inte följer instruktionerna i stiftelseurkunden.
LL-förlaget producerar 25 av de 150 lättlästa titlar som utkommer varje år. Jag kan inte säga att de kommersiella förlag som tillsammans ger ut 125 titlar skulle göra sämre litteratur för målgrupperna. Men de anser sig trängda av den snedvridna konkurrensen. Har de rätt kan det vara så att statens nuvarande stöd hämmar utbudet av lättläst litteratur.
Strömbäck anser det häpnadsväckande att regeringen, som värnar en fri marknad, »ska intervenera i bokbranschen« genom att föra över bokutgivningen till MTM. Men regeringen har ännu inte tagit ställning till utredningsförslaget, som det inkommit ett åttiotal remissvar på. Mitt intryck efter att ha läst dessa svar är att de flesta tunga aktörer stöder ett samgående mellan Centrum för lättläst och MTM. Men MTM ställer, i likhet med Dyslexiförbundet FMLS, inte helt upp på utredarens slutsatser.
Jag kan alltså inte hålla med Strömbäck om att tystnaden i frågan är kompakt och hoppas att debatten om statens stöd till lättläst litteratur kan föras med sakliga argument.
Torbjörn Lundgren, författare, redaktör för fungerandemedier.se, medlem i styrelsen för Centrum för lättläst, Dyslexiförbundets företrädare i MTMs råd och sakkunnig i Lättlästutredningen.
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.