Gränslöst arbetsliv skapar nya problem

DEBATT: ARBETSMILJÖ2013-10-01

Förändringen av tjänstemännens arbetsvillkor, där gränsen mellan arbete och fritid alltmer flyter ihop, bör uppmärksammas mer, anser två jurister på LO-TCO Rättsskydd.

Lisa arbetar som IT-konsult på en myndighet. Arbetsbelastningen har ständigt ökat efter sammanslagning av avdelningar och den snabba utvecklingen på IT-området. Lisa får inte registrera annan övertid än beordrad övertid, i stället får hon sätta upp mertid som flextid. Arbetet innebär också att hon behöver vara tillgänglig per telefon på helger och kvällar om något problem skulle uppstå. Även under semestern måste hon kunna nås för att hjälpa till med problem hennes semestervikarie inte kan lösa.

Efter ett par år sjukskrivs Lisa på grund av utmattningssyndrom och stressreaktion. Hon ansöker om livränta för att få ersättning för den inkomstförlust sjukskrivningen innebär. Men hon får nej, bland annat med hänvisning till att hon inte har speciellt mycket övertid registrerad – vilket enligt Försäkringskassan innebär att arbetsbelastningen inte varit särskilt hög och därför inte kunnat orsaka den psykiska ohälsan. Först sedan Lisa tagit kontakt med sitt fackförbund och företräds av LO-TCO Rättsskydd i domstol får hon rätt till livränta.

Lisas fall är ett exempel på ett växande problem vi uppmärksammat i vårt arbete på LO-TCO Rättsskydd: psykisk ohälsa kopplat till arbetet. Vi har också kunnat se att sjukfrånvaro på grund av psykiska besvär i större utsträckning drabbar kvinnor än män samt att skillnaderna är störst i tjänstemannayrken.

Rapporter om tjänstemännens arbetsvillkor visar att arbetslivet blir alltmer gränslöst och att arbetstid och fritid flyter ihop. Utöver krav på övertid ser vi uttalade eller outtalade krav på att vara ständigt tillgänglig, vilket också kan leda till stressrelaterade besvär. Utvecklingen har tagit extra fart sedan smarta telefoner blivit vanliga. Många tjänstemän har numera kontoret på fickan 24 timmar om dygnet.

Av rapporter kan vi se att arbetsgivarna inte hunnit med i utvecklingen, vad gäller att uppmärksamma arbetsmiljöfrågorna i sammanhanget. Tillgänglighetsfrågor diskuteras vanligen inte som ett naturligt inslag då arbetsmiljön gås igenom, trots att modern forskning visar att vår återhämtning inte blir lika god om vi ständigt blir störda. Vi behöver koppla av helt från jobbet för att kunna fortsätta prestera i det långa loppet.

Vi tvivlar på att rättstillämpningen har hängt med i den snabba förändring som skett av tjänstemännens arbetsvillkor. Det anmäls för få arbetsskador på grund av psykisk ohälsa. Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom 2010 slagit fast att det är sannolikt att hög arbetsbelastning och stress kan leda till psykiska besvär. Men vi kan inte se att detta vägledande avgörande fått tillräckligt stort genomslag i praxis. Vi känner en oro för att de arbetsskador som anmälts antingen inte blivit godkända eller att tjänstemännen inte anmäler sina arbetsskador i tillräckligt hög grad. I stället blir tjänstemän deltidssjukskrivna, omplacerade – ibland med lägre lön – eller går ned i arbetstid utan att inkomstförlusten kompenseras av arbetsskadeförsäkringen.

Vem tar ansvar för arbetsmiljön när arbetet också sker på vad vi tidigare kallat »fritiden«? Vi anser att det är arbetsgivaren som ska sätta gränserna och inte lägga över ansvaret på individen. Arbetsgivarens passivitet i det avseendet ska inte ligga den enskilde till last. Tillgänglig tid bör ses som arbetstid både i ett arbetsmiljöperspektiv och i ett arbetsskadeperspektiv. Även vid arbetsskadeutredningar bör dessa frågor ingå som ett naturligt inslag. Fokus på arbetad övertid bör övergå till ett mer nyanserat sätt att se på oregelbunden arbetstid och tillgänglighetstid.

Vi vill också uppmana alla som drabbas av psykisk ohälsa på grund av en arbetssituation som präglas av oregelbunden arbetstid och krav på ständig tillgänglighet att anmäla det som en arbetsskada.

 

Elizabeth Östman

Kerstin Burman


förbundsjurister, LO-TCO rättsskydd

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA