Ett stort hål i vårt sociala skyddsnät

DEBATT: VÄLFÄRD2014-01-21

Bristerna i vårt gemensamma skyddsnät måste debatteras i valrörelsen så att vi kan få återställare och förbättringar, skriver Lennart Stéen, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd, i en debattartikel.

Vi pratar ofta om att det sociala skyddsnätet har fått revor eller naggas i kanterna. Men vad gäller det bristande skyddet vid sjukdom är det mer rätt att skriva om ett hål.

Det är ett hål som den borgerliga regeringen skapat.

Svårigheterna att bli sjukskriven och att få vara det tillräckligt länge för läkning är välkända. Men vad händer sedan för dem som inte tillfrisknar?

Möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning (tidigare kallad sjukbidrag) har helt tagits bort från årsskiftet 2012/2013. För att få sjukersättning krävs arbetsoförmåga för all framtid.

Vi tvistar med Försäkringskassan om begreppet »all framtid«. Försäkringskassans synsätt är att arbetsoförmåga ska råda även efter 65 år! Konsekvensen blir att när rätten till sjukersättning prövas för en person som bör ha få år kvar i arbete så är det inte nog att pröva frågan om denne är arbetsoförmögen fram till 65 år. Om man kan misstänka att personen tillfrisknar och blir arbetsför vid 70 års ålder – vilket man ju sällan vet – så är hon eller han inte tillräckligt arbetsoförmögen för att få sjukersättning fram till 65 år!

För att vid arbetsskada få rätt till arbetsskadeersättning, det vill säga livränta, fram till 65 års ålder krävs en framtida nedsättning av arbetsförmågan i minst ett år framåt och en inkomstförlust om minst en femtondel. Den tidsbegränsade sjukersättningen gjorde det möjligt att uppfylla det villkoret och få sin rätt till arbetsskada prövad och i bästa fall beviljad och därmed få arbetsskadelivränta. När den tidsbegränsade sjukersättningen nu är borttagen är det i det närmaste omöjligt att få arbetsskadelivränta. För hur ska man som arbetslös eller sjukskriven – ofta några månader i taget – ens kunna få sitt ärende prövat?

Den kollektivavtalade försäkringen AFA, som är ett komplement till den lagstadgade ersättningen, går till följd av detta med »överskott«. I september 2013 betalade AFA Sjukförsäkring tillbaka 11 miljarder kronor till kommuner, landsting och regioner, eftersom antalet personer som beviljats sjukersättning efter sjukförsäkringsreformen minskat så mycket att man kunnat minska reserverna för framtida utbetalningar.

Vi har således ett hål – skapat med avsikt – i vårt sociala skyddsnät. Eftersom möjligheterna till ersättning har begränsats går dessa försäkringar med ett överskott som inte kommer de skadade till del. Bristerna i vårt gemensamma skyddsnät måste debatteras i valrörelsen så att vi kan få återställare och förbättringar. Det är vi friska och ännu inte skadade som måste ta denna debatt.

Lennart Stéen, förbundsjurist, lo-tco rättsskydd

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA