Ett förbund där alla får plats
Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund där alla får plats, på sina villkor och med lika värde, skriver Åsa E Hole, ledamot av STs förbundsstyrelse.
Den 1 augusti var vi en liten, väldigt liten, grupp ST-are som träffades för att delta i Prideparaden i Stockholm. Det var en uppskattad aktivitet och många har gett positiv respons på att ST deltog i paraden. För mig är det en självklarhet. ST ska vara ett fackförbund där vi står för, och agerar för, allas lika värde. Men räcker det med en parad för att införliva detta hos oss alla som jobbar på statligt uppdrag? Vad gör ST för att mångfald inte bara blir något för diverse manifestationer?
Som den i STs förbundsstyrelse som håller i mångfaldsfrågor har jag nöjet att få jobba i TCOs mångfaldsgrupp. Där jobbar vi över förbundsgränserna med problem som år 2015 egentligen inte ens borde existera. Vi fokuserar
på de svårigheter som finns inom arbetslivet i dagens Sverige.
Vi har satt ord på detta:
»För TCO handlar arbetet för mångfald om att skapa ett attraktivt arbetsliv med inkluderande arbetsplatser där allas kompetens och potential tas till vara. Mångfald för TCO innebär att alla har samma rättigheter och möjligheter och ska behandlas likvärdigt oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning, ålder och socioekonomisk bakgrund. Arbetet för mångfald innebär att all diskriminering ska motverkas och att lika rättigheter och möjligheter ska främjas. Mångfald uppnås när faktiska och inte förväntade olikheter ses som en tillgång.«
För mig är mångfald inte en arbetsuppgift – det är en livsstil byggd på respekt och allas lika värde. Det är nu det blir dags för alla oss som jobbar på statligt uppdrag att visa vad vi står för. Det är ingen som säger att detta är lätt – och det får absolut inte bli en falsk och tidsbegränsad handling av »tolerans«. Ordet tolerans i sig självt gör att jag ser rött! Vem kan ta sig rätten att säga »Jag tolererar att…«? Vem är du att sätta gränsen för vad en annan person ska göra, vara eller hur hen ska uppföra sig? Den enda normen som gäller för att vi ska kunna fungera på statligt uppdrag i dagens värld är respekt. Respekt för sig själv och för andra. Respekt fungerar bara om den praktiseras genom att både ge och ta.
TCOs mångfaldsgrupps definition tjänar inget till, om vi som jobbar på statligt uppdrag inte implementerar den. Så vad gör ST för att mångfald inte bara blir något för diverse manifestationer? ST – det är vi det, alla vi tillsammans, inte förbundsstyrelsen, eller avdelningsstyrelsen eller sektionsstyrelsen. Vi står bakom bra manifestationer, men vi stannar inte där. Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund som levererar – inte ord utan handling. Vi är, och ska fortsätta att vara, det fackförbund där alla får plats, på sina villkor och med lika värde. Och vi är, och ska fortsätta att vara, fackförbundet där mångfald är en livsstil. Men ST, det är vi alla tillsammans, så endast du kan se till att det blir så…
Åsa E. Hole Ledamot av STs förbundsstyrelse
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.