Ekobrottsmyndigheten behövs i kampen mot ekobrotten

DEBATT: EKOBROTTSMYNDIGHETEN2025-01-10

Att lägga ned Ekobrottsmyndigheten, vilket en statlig utredare uppges överväga, är inte rätt väg att gå, skriver Lars Isacsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. I stället borde myndigheten få utökade befogenheter och fler verktyg, anser han.

Kriminaliteten biter sig fast i Sverige. De verktyg som finns för att bekämpa den måste användas resolut, och nya verktyg behöver tillkomma. Därför är det märkligt att en statlig utredare nu enligt läckta uppgifter kan komma att föreslå att Ekobrottsmyndigheten ska läggas ned.

I ett läge när den ekonomiska brottligheten beräknas omsätta över 100 miljarder kronor per år borde regeringen utveckla myndigheten – inte avveckla den.

I dag har många ekobrott kopplingar till kriminella miljöer och internationell brottlighet. Staten går miste om miljarder i skatteintäkter och kriminella fuskar med välfärdssystemen. Det betyder att resurser som vi alla bidrar med, som skulle ha gått till exempelvis skolor, infrastruktur, vård och omsorg, i  stället hamnar hos kriminella. Det urholkar förtroendet för samhället och gör det svagare.

I takt med att kriminella nätverk expanderar till HVB-hem, vårdcentraler och andra verksamheter i välfärden ökar också hotet mot samhället.

I fronten i kampen mot denna kriminalitet finns Ekobrottsmyndigheten. Att i det svåra läge Sverige befinner sig i lägga ned myndigheten skulle vara en farlig väg att gå.

Ekobrottsmyndigheten har i dag kunskaper om ekonomisk brottlighet och befogenhet att vidta åtgärder. Man samverkar med andra myndigheter, men även med kommuner, regioner, branschorganisationer, näringslivet och andra samhällsaktörer. Bara ryktet om en nedläggning skakar om personalen. Just nu funderar många av landets mest kompetenta personer inom området ekonomisk brottslighet på om de ska byta jobb. Kampen mot denna kriminalitet riskerar att snabbt drabbas av kompetensbrist.

I stället för att lägga ned Ekobrottsmyndigheten borde myndigheten få utökade befogenheter och fler verktyg – möjlighet att bedriva egen underrättelseverksamhet, utökad tillgång till register och större möjligheter att bistå exempelvis Kronofogdemyndigheten. I kombination med en ny maffialagstiftning, som vi socialdemokrater har föreslagit, ger det oss verktyg för att bygga Sverige starkare.

Lars Isacsson
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna samt ledamot av Ekobrottsmyndighetens insynsråd

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA