Deltiden är boven
Föräldraledigheten är inte orsaken till att så många kvinnor halkar efter i karriären. Större betydelse har deltidsarbetet. Här skulle en kvotering få större effekt, skriver Laila von Scheele.
Det är åren av deltidsarbete som hindrar kvinnor att göra karriär, bli chefer och rekryteras till styrelser – inte tiden som föräldraledig.
Som personalchef sitter man på första bänk och har bästa utsikt mot verkligheten (till skillnad mot politiker som ibland har ståplats längst bak med skymd sikt). Med 25 års erfarenhet från olika personalavdelningar är min slutsats att det inte är tiden som föräldraledig som missgynnar kvinnors möjlighet att göra karriär. I stället är det åren av deltidsarbete som är helt avgörande för hur kvinnan avancerar eller rekryteras till chefskap eller styrelseuppdrag. Vi behöver därför flytta fokus från kvotering av föräldraledighet till kvotering av deltid.
Uttaget av föräldraledighet på heltid är en mycket kort period i yrkeslivet.
I genomsnitt har en person 40 yrkesverksamma år i livet. För en person med två barn är 24 månaders föräldraledighet 5 procent av den totala yrkestiden. Halva den tiden innebär 2,5 procent. Självklart är skillnaden mellan 2,5 och 5 procent inte alls avgörande för kvinnors möjligheter till löneutveckling, karriär, chefskap eller möjlighet att bli styrelserepresentant.
Från min erfarenhet kan jag konstatera att av dem som arbetar deltid ett ansenligt antal år under den period då barnen är i förskoleåldern, så är en förskräckande stor majoritet kvinnor.
Den som arbetar deltid tar även huvudansvaret för hemmet, vardagsrelationen med barnen, kontakten med skolor och fritidssysselsättningar. När kvinnan sedan går upp till heltidsarbete kvarstår oftast huvudansvaret för barn och hem vilket starkt bidrar till att hon väljer bort karriärsatsning, chefskap och styrelseuppdrag.
Att föräldraskapet med nödvändighet innebär ett par år av deltidsarbete, från kvinnan och mannen, är uppenbart. Med utsikt från min yrkesroll har jag tagit del av situationen för föräldrar där båda heltidsarbetar från det att föräldraledigheten upphör. Det är en alltför tuff situation; att båda samtidigt i livet ska vara en satsande yrkesmänniska, nätverka, vara en god förälder, skapa och bibehålla en kärleksrelation, vara i god fysisk och psykisk form, äta och sova hälsosamt, odla vänskap samt vara aktiv i föreningsliv eller ha en hobby – det är en omöjlig uppgift. Föräldraskapet, det vill säga nära och djupa relationer mellan föräldrar och barn, kräver tid. Den tiden måste delas lika mellan föräldrarna.
Kvinnor och män måste dela lika på deltidsåren. Vi bör därför införa kvoterad deltid. Arbetslivet måste anpassas till att föräldraskapet kräver deltidsarbetande föräldrar ett par år om arbetsgivarna vill ha medarbetare som
- har energi att arbeta hela sitt yrkesliv
- är 100 procent närvarande, fysiskt och psykiskt, när de arbetar
- har lägre sjukfrånvaro och vård av sjukt barn
- har lika lön oavsett kön
- vill och orkar göra karriär och vara chefer.
Med kvoterad deltid behövs chefsbefattningar på deltid. Med
attraktiva deltidschefstjänster kommer även män att välja deltid. Det medför att fler kvinnor väljer heltid.
Först när vi delar deltidsåren kommer vi uppnå lika löner och jämlik karriärutveckling. Helst ska män och kvinnor ”växeljobba” mellan heltid och deltid genom arbetslivet och familjelivet. Vi får förutom ett jämställt arbetsliv även ett jämställt föräldraskap.
Till styrelser rekryteras kvinnor med chefskompetens. Vill vi öka antalet kvinnor till styrelserna måste vi skapa förutsättningar för kvinnor att vilja och kunna få längre chefserfarenhet.
Rätten till deltid regleras i föräldraledighetslagen: En medarbetare kan arbeta deltid till dess att barnet uppnått åtta års ålder eller avslutat sitt första skolår. Vi bör införa regeln att den deltid som tas i bruk av föräldrar ska kvoteras.
Längst bort vid horisonten kan jag se den framtid då vi har utökat föräldraförsäkringen till att även gälla över deltidsåren. Om vi vill att männen ska välja deltid och kvinnor välja heltid krävs kvotering – helst med utökad föräldraförsäkring, även under deltidsåren.
Laila von Scheele
personalchef Moderna museet, för närvarande tjänstledig för att vara vikarierande personalchef på Skansen
Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.