Dags att korta arbetstiden

DEBATT: ARBETSTIDER2011-10-18

Mycket skulle vinnas med kortare arbetstid, skriver Rolf Tryman, som anser att det är dags för fackförbunden att lyfta frågan.

Efter ordentliga arbetstidsförkortningar och införande av femdagarsvecka under 1960- till 1980-talet har frågan om arbetstiden dött. Vi statsanställda fick 15 minuters förkortning av veckoarbetstiden, från 40 timmar till 39 timmar 45 minuter, för cirka 10 år sedan. Flera länder inom EU har kortare arbetstid.

Som jag ser i min omgivning är många stressade och har svårt att får ihop livspusslet. Ett par av mina arbetskamrater har bränt ut sig och varit sjukfrånvarande långa perioder, med efterföljande rehabilitering som kostar arbetsgivaren i tappade resurser.

Man har mycketatt vinna med kortare arbetstid. Det blir lättare med livspusslet. Färre sjukskrivningar, risken att bli utbränd minskar.

Flextidsramen blir större, vilket innebär man kan börja senare eller gå tidigare, något som minskar trycket i kollektivtrafiken och på vägarna. Fler kan välja att åka kommunalt till arbetet, tack vare mindre tidspress. Detta är också bra ur miljösynpunkt. Och ytterligare en aspekt är att samhället vill att man arbetar upp i högre åldrar, till 67 år eller förmodligen ännu längre i framtiden.

Försök har gjorts med 30-timmarsvecka bland annat bland sjuksköterskor på Södertälje sjukhus. Det försöket slog mycket väl ut, men tyvärr tog man inte vara på detta utan fortsatte med 40-timmarsvecka.

Flera fackförbund har tidigare lyft denna fråga, bland annat Vision, tidigare SKTF. ST kan driva frågan inom TCO. Målet bör vara 30 timmar per vecka med ett delmål på 35 timmar per vecka.

Rolf Tryman, Ordförande i ST inom FOI och aktiv i valkorporationen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetstider
Inlagt av Karin Svenning (ej verifierad) fre, 10/28/2011 - 12:53
Jag håller med Rolf när det gäller detta. Det är dags att vi börjar diskutera et kortare arbetstid för att få våra medlemmar att må bättre

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA