Arbetsgivaren söndrar och härskar

DEBATT2005-02-02

De individuella lönesättningssamtalen är jättebra för medlemmarna – men bara för de osolidariska och egocentriska medlemmarna. Alla som är solidariska och bättre pålästa i fråga om arbetsmarknadshistoria inser snabbt att det bara handlar om att arbetsgivaren vill söndra och härska.

Då sådant sker inom ett sådant avtalsområde som vårt så kommer det bara att korrumpera statsförvaltningen och eftersom det står stora strukturomvandlingar inför dörren några år till för svensk statsförvaltning så kommer många bli övertaliga och inte ha någonting att förlora längre.

I det läget finns det alltid några som blir frispråkiga och det som göms i snö kommer fram i tö, och därför kommer det att skada hela statsförvaltningen genom den badwill detta töväder kommer att skapa.

För övrigt så anser jag att det är hög tid att börja titta på om vi behöver ha vårt förbund kvar längre? Är det inte bättre att vi delar på ST i det här läget så att alla medlemmar vare sig de är solidariska eller osolidariska har ett förbund där de kan känna sig hemma?

Jag vet flera människor som sagt att om de tvingas till att förhandla själva så kommer de att lämna ST. Och redan nu så struntar folk i medlemsmötena och det är problem att rekrytera förtroendevalda, och främst beror detta på TUR-AS som jag anser är en produkt av korporativism, med påföljande vänskapskorruption.

jag är själv aktiv som arbetsplatsombud, och den information jag får i den rollen på möten gör att jag är definitivt emot individuella förhandlingar eftersom jag anser att redan systemet med individuell lönesättning fungerar under all kritik, och att jag tvivlar på att det finns någon reell vilja att ta itu med problemen, men desto större vilja att söndra och härska.

Staten och alla andra arbetsgivare kan om de så önskar bete sig hur svinaktigt som helst mot sina anställda i fem år till, men sedan har hälften av fyrtiotalistgenerationen som ännu är kvar i arbete gått i pension, och då blir det arbetskraftbrist och då får alla tänka om.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA