Trafikverkets chef tjänar fortfarande mest
För fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
Denna artikel publicerades 2019 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.
De flesta myndighetschefer och ett antal andra höga chefer inom staten får sin lön fastställd av regeringen, som nyligen fattat beslut om en ny lönerevision.
Efter revisionen återfinns två kvinnor bland de tio högst betalda av dessa myndighetschefer, sedan förra årets trea Ann-Marie Begler fick lämna sin post som generaldirektör på Försäkringskassan.
I topp ligger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon med en månadslön på 174 600 kronor. Det är fjärde året i rad som hon hamnar överst på listan, efter att ha fått totalt 9 600 kronor i löneförhöjning de senaste två åren.
På andra plats hamnar, precis som förra året, rikspolischefen Anders Thornberg som nu har 166 700 kronor i månaden. Ny trea är Försäkringskassans nytillträdde generaldirektör Nils Öberg, med en månadslön på 163 500 kronor. Han tillträdde 3 juni och fick nästan 32 000 kronor i löneförhöjning när han lämnade sitt gamla jobb som generaldirektör för Kriminalvården.
Bland de myndighetschefer som får hög procentuell löneökning av regeringen finns flera högskolerektorer. Konstfacks rektor Maria Lantz har efter revisionen 94 500 kronor i månaden, en ökning med 5,6 procent från de 89 500 kronor som hon hade förra året.
I ett mejl till Publikt skriver Maria Lantz att hennes löneökning är ”otroligt glädjande och efterlängtad” eftersom hon anser att hon hade en låg ingångslön vid tillträdet för sju år sedan. Hon påpekar också att hon har en låg lön i jämförelse med landets övriga högskolerektorer och myndighetschefer.
”Jag är glad att snedsitsen till viss del rättats till och hoppas att det fortsätter på den vägen”, skriver Maria Lantz.
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon hälsar via sin presschef att hon inte vill svara på några av Publikts frågor om sin lön, med hänvisning till att det är regeringen som sätter den.
Den revision regeringen nu beslutat om gäller retroaktivt från 1 oktober 2018. Det är samma revisionstidpunkt som i det centrala avtalet för myndigheternas anställda. De nya lönerna för de myndighetschefer som sorterar under utrikesdepartementet är ännu inte offentliga.
Så sätts myndighetschefernas löner
- Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, museichefer och lärosätenas rektorer. Regeringen beslutar även om lönerna för överdirektörer vid större myndigheter samt länsstyrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 200 personer.
- Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen, exempelvis riksrevisorerna och justitieombudsmannen.
- Lönen för Arbetsgivarverkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
- Lönen för de statliga AP-fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.