»Det nya avtalet är mer anpassat  till hur vi jobbar«, säger Ulf Pantzare, som ofta reser i tjänsten.
Bild: Jan Lindmark
»Det nya avtalet är mer anpassat till hur vi jobbar«, säger Ulf Pantzare, som ofta reser i tjänsten.

Tillit till medarbetarna underlättar arbetet

PÅ JOBBET: SKOLINSPEKTIONEN2015-02-10

Ett nytt arbetstidsavtal ger anställda på Skolinspektionen möjlighet att flexa mellan klockan sex på morgonen och midnatt alla dagar i veckan. Ulf Pantzare är utredare och uppskattar den ökade flexibiliteten.

När Skolinspektionen bildades som en avknoppning av Skolverket tog den nya myndigheten med sig Skolverkets gamla flex- och arbetstidsavtal.

– Det var föråldrat redan då, säger Helena Olivestam Torold, ordförande för ST inom Skolinspektionen.

Syftet med det nya avtalet är att möjliggöra mer flexibla arbetstidslösningar. I det nya avtalet är normalarbetstiden klockan 8.00–16.24 men med möjlighet att flexa mellan sex på morgonen och midnatt måndag till söndag.

Helena Olivestam Torold är nöjd med avtalet, som ska bygga på »stort förtroende« mellan chef och anställd när det gäller arbetstidens förläggning.

– Det är klart att man ska ha en dialog med chefen, men nu behöver jag inte kontrollera med chefen varje gång jag tar en längre lunch. Det nya avtalet är mer modernt och handlar om tillit och kommunikation.

Hon tycker också att det är bättre anpassat till Skolinspektionens mångfacetterade verksamhet.

– Många anställda reser mycket och i praktiken bröt de ofta mot reglerna tidigare.

Det håller Ulf Pantzare med om. Han är utredare på Skolinspektionen i Umeå och är ofta ute och reser och besöker skolor. Då kan det bli långa dagar och mycket restid.

– Det nya avtalet är mer anpassat till verksamheten och hur vi jobbar.

För inte länge sedan reste han exempelvis till Borås. På resan läste han

arbetsdokument och förberedde sig inför besöket. I det nya avtalet är det tydliggjort att också restiden ska räknas som arbetstid, om den anställde utför arbete under resan.

Det händer också att Ulf Pantzare jobbar sena kvällar när han är ute i fält.

– Med det gamla avtalet tog flexramen slut tidigt på kvällen. Men för att göra klart det jag håller på med eller undvika en övernattning kanske jag hellre arbetar sent, säger han.

Han uppskattar att det nya avtalet ger en större frihet när det gäller arbetstidens förläggning.

– Om jag ska i väg på en inspektion på en måndag kanske jag hellre flexar ut tidigt en dag i veckan och sitter och gör sista förberedelserna på söndag kväll för att ha allt aktuellt i huvudet.

Trots att han är övervägande positiv tycker han att det är viktigt att följa upp avtalet.

– Egentligen kan man jobba hur mycket som helst. Så man måste kunna begränsa sig trots att det ger möjlighet till att arbeta lite mer oregelbundet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA