Annons:

Bild: Janetta Nyberg

Styr in intervjun på rätt spår

PÅ JOBBET: ARBETSINTERVJU2014-12-08

Du har förberett dig, du vet vad du vill säga. Men plötsligt börjar anställningsintervjun dra åt ett helt annat håll än du tänkt. Här är tipsen som hjälper dig att få fram ditt budskap.

Av:  Therese Säfström

Det finns inget som garanterar att du får de frågor du hoppas på under anställningsintervjun. Den kan vara hårt styrd eller bli för rörig. Intervjuaren kanske fick för lite tid att läsa på eller har en dålig dag.

Det vanliga intervjuupplägget kan placeras på en skala där den strukturerade intervjun finns på den ena ytterkanten, med precisa frågor som ställs till alla kandidater. På andra ytterkanten finns den öppna intervjun, där frågorna formar sig efter hur intervjun

utvecklas.

Om intervjun känns ostrukturerad kan du styra upp den genom att själv ta tag i situationen, menar rekryteringskonsulten och karriärcoachen Annika Brobjer. Det kan du göra genom att ställa frågor som leder samtalet in på det spår du vill. Det kan vara frågor som »Vilka förväntningar har ni på den person som får den här tjänsten?«, »Vilka egenskaper ser ni som viktigast?«

Annika Brobjer avråder däremot från att försöka ta kontrollen genom att ifrågasätta själva intervjufrågorna.

– Men om du inte riktigt förstår en fråga, be om ett förtydligande.

Oavsett vilket upplägg intervjun har ser Annika Brobjer gott om möjligheter för den arbetssökande att få in sina poänger: Svara fylligt. Säg inte bara att du har arbetat fem år med redovisning, utan berätta också vilka utmaningar det bjöd på och vad du lärde dig.

– Använd gärna förstärkningsord som lyfter fram vem du är: »Jag tycker att det är oerhört stimulerande att arbeta på det här sättet«. Eller: »Det här är mitt kärnämne«.

En intervju präglas av den som intervjuar. Av en HR-specialist eller en extern rekryterare kan man förvänta sig större vana från intervjuer, säger Annika Brobjer. En anställande chef är däremot ofta bättre insatt när det gäller spjutspetskompetens.

– Ha lite tålamod och tänk att den som intervjuar antagligen ställer de frågor som han eller hon tycker är relevanta.

Annika Brobjer menar att frågor kring styrkor och svagheter har en viktig plats i intervjun. Arbetsgivaren vill framför allt veta att du har insikt om dem. Hennes råd är att tala om svagheterna som tillgångar: berätta hur du hanterar dem. Om ni däremot fastnar i pratet om svagheter är det bra att försiktigt försöka byta spår i samtalet.

Även Anna Blomquist på HR-konsultföretaget Vitavia tycker att det ofta finns goda möjligheter att föra fram sitt budskap under en intervju. Hon har själv arbetat med rekrytering som personalchef under många år och undervisar i konsten att rekrytera.

– I samband med att du svarar på en annan fråga, lägg till »Jag skulle också vilja berätta att…«, säger Anna Blomquist.

I sin roll som rekryterare ser Anna Blomquist positivt på arbetssökande som är aktiva och tar initiativ under intervjun.

– Det visar tecken på social förmåga, att man inte blir låst i en situation som denna.

Går man däremot in och försöker styra intervjun för mycket är risken stor att det uppfattas som kritik, säger Anna Blomquist.

Hennes främsta råd är att vara väl förberedd. Då vet du vad du inte har fått sagt och har chans att rätta till det innan intervjun är slut. Många intervjuer avslutas med »Är det någonting mer du vill fråga?« I stället för att ställa en fråga då kan du föra fram det du vill säga.

Anders Sjöberg, som är docent i psykologi vid Stockholms universitet, konstaterar att intervjun ofta är avgörande för vem som får jobbet. Han forskar bland annat om bedömningsgrunder vid anställningsintervjuer. Men, säger han, syftet med intervjun kan variera:

– Ofta handlar intervjun inte om din kompetens, den kan man läsa ut av ansökan. Skälet kan i stället vara att ni bara ska träffas.

Enligt Anders Sjöbergs forskning styrs valet av kandidat efter en intervju framför allt av den känslomässiga upplevelsen.

– Det är inte fel att fråga vad just den här intervjun syftar till, så att det står klart redan på förhand, säger Anders Sjöberg.

Rekryteringskonsulten Annika Brobjer påpekar att man inte ska stirra sig blind på sin egen upplevelse av intervjun.

– Många gånger har den som intervjuar faktiskt en mer positiv bild av intervjun än den som blev intervjuad.

Anna Blomquist tror att det vanligaste är att man först i efterhand upptäcker vad man missat att ta upp.

– Det enda raka då är att ringa eller mejla och tacka för intervjun – och lägga till det man ville säga, säger hon.

9 råd för att få fram ditt budskap vid anställningsintervjun

  • Ställ frågor om arbetsplatsen eller tjänsten. Dina frågor kan leda in samtalet på dina styrkor.
  • Erkänn dina svagheter, men vänd dem till styrkor.
  • Ge innehållsrika svar.
  • Använd förstärkningsord, ta i! Förminska inte med ord som »ganska« och »lite«.
  • Ifrågasätt inte intervjufrågorna, avbryt inte, ta inte över intervjun.
  • Be om en precisering om du inte förstår frågan.
  • Var ödmjuk inför att intervjuaren ändå vet vad den gör.
  • På slutet: Sammanfatta det viktigaste sist under intervjun.
  • Sista halmstrået: Ring upp, tacka för intervjun, lägg till det du missade att säga.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Satsa på personkemin vid intervjun

RÅD OM JOBBET: ARBETSINTERVJU2018-01-23

Rätt kroppsspråk hjälper dig vid intervjun

PÅ JOBBET: KROPPSSPRÅK2014-10-07

Kom förberedd till jobbintervjun

PÅ JOBBET: ANSTÄLLNINGSINTERVJU2009-12-15
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA