Bild: Lotta Sjöberg

Ställ frågor till nya chefen innan du byter jobb

RÅD OM JOBBET: VÄLJA CHEF2018-11-20

Att välja rätt chef är lika viktigt som att hitta rätt jobb. Därför ska du inte bara svara på frågor vid anställningsintervjun, utan också fråga chefen hur arbetet är organiserat, vilket ansvar du får och om egna idéer välkomnas. Efter intervjun – fundera på om ledarskapet passar dig.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Det finns hundratals böcker om ledarskap. Men att se ledarskapet ur medarbetarnas synvinkel är inte så vanligt. Ledarskapskonsulten Pia Vingestråhle, författare till Jag vill ha en bättre chef – Nu!, och mentorn Maria Uggelberg, författare till Allt är chefens fel, har insett att det behövs sådan vägledning. Båda har fått inspiration av undersökningar som visar att många anställda inte trivs med sin chef.

– Jag har sett människor vissna för att de inte kommer till sin rätt på arbetsplatsen och det beror inte på arbetsuppgifterna. Svaret är ofta att relationen till chefen inte fungerar, säger Maria Uggelberg.

När du byter jobb måste du ha klart för dig vilket slags chef du passar ihop med, förklarar Pia Vingestråhle.

– Många bortser från det eftersom de så gärna vill ha jobbet. Tänk efter hur du vill att ledarskapet ska se ut och vad som har varit bra och dåligt med de chefer du har haft.

Hon delar in chefer i tre kategorier:

Specialisten riktar in sig på sakfrågor och kvaliteten på arbetet.

Visionären har en säljande stil och målar upp bilder av vart organisationen är på väg.

Humanisten är intresserad av människor, berättar hur ledarskapet ser ut och hur ni ska arbeta ihop.

– Var uppmärksam på vilken av typerna du möter under intervjun och fundera på om det här låter som en chef du skulle må bra av att jobba med.

Däremot manar Pia Vingestråhle till försiktighet vad gäller att ta referenser på chefen.

– Fråga gärna någon du känner väl som jobbat på arbetsplatsen vad den har för uppfattning om chefen. Men tänk på att det kan finnas en risk med att vara alltför ifrågasättande och att ta referenser under rekryteringsprocessen. I dagens hårda arbetsklimat kan det vara 200 sökande till en tjänst. Är du en av flera kandidater i slutomgången väljer chefen troligen den som känns lättast att hantera.

I stället trycker Pia Vingestråhle på finessen med att under anställningsintervjun vara uppmärksam på vilken grad av frihet chefen vill ge dig. Hon lyfter fram en trappa där stegen är: följsam, arbetsam, drivande, skapande och passionerad.

– Ingen nivå är bättre än en annan. Du måste identifiera vad du önskar få ut av ditt arbete. Vill du utvecklas och söker nya utmaningar – högst upp i trappan – eller vill du arbeta mer tryggt och med bestämda arbetsuppgifter –längre ned i trappan. Tillåter din tilltänkta chef dig att arbeta som du vill?

Maria Uggelberg har en mer positiv syn på att ta referenser på sin blivande chef.

– Att du har rätt att göra det är något arbetsgivare behöver vänja sig vid, säger hon. Känner sig en chef obekväm med det kanske personen ska fundera på sin ledarroll och du som arbetssökande ska tänka på om det verkar vara rätt arbetsplats för dig. Att kolla upp chefens meriter via sociala nätverk är ett smidigt sätt att få information. Men se till att göra det försiktigt.

Ett annat sätt är att kontakta de fackliga representanter som ofta finns angivna i platsannonserna.

Maria Uggelberg konstaterar att det kan finnas arbetsplatser som – i alla fall under extrema perioder – kräver ett mer auktoritärt ledarskap. Men för att få goda resultat på lång sikt tror hon att det behövs en helt annan typ av ledarskap.

– Att fråga vad chefen har för bakgrund och hur samarbetet med den överordnade chefen fungerar visar på ditt engagemang för jobbet, säger hon. Du kan även tänka ut en arbetssituation eller ett dilemma som kan uppstå och fråga hur saken skulle lösas här.

Annat att vara observant på är om chefen kommer i tid, är förberedd, känns närvarande under samtalet och om det är bra stämning i rummet? Frågan »Vill du träffa några medarbetare?« kan vara ett tecken på att chefen respekterar och bryr sig om personalens åsikter.

Pia Vingestråhle säger att det är en svår konst både att välja rätt chef och att förändra en chef du har.

– En bra chef betraktar inte en medarbetare som besvärlig utan försöker hitta varje anställds drivkraft. Samtidigt måste du vara tydlig och tala om för chefen vad du behöver för att kunna göra ett bra jobb, säger hon.

Fem tips för att välja rätt chef

  1. Lyssna i ditt nätverk – finns det möjlighet att prata med någon som arbetat med chefen? Du kan också kontakta de fackliga representanterna på arbetsplatsen.
  2. Låt chefen styra anställningsintervjun men se också till att få svar på frågor som du har. Visa intresse för chefens bakgrund och roll inom organisationen.
  3. Be chefen berätta om sin ledarstil. Fundera på om det känns som att den passar dig.
  4. Prata om en konkret situation i arbetet för att höra hur chefen resonerar. Välkomnas egna initiativ?
  5. Be att få träffa en kollega. Det kan ge en känsla för hur det är att jobba med chefen.

Tips: Maria Uggelberg

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Hjälp, jag klarar inte jobbet!

RÅD OM JOBBET: SVÅRA ARBETSUPPGIFTER2017-01-24
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA