»Mobilt arbete är en succé för myndigheten«
De har skrotat skrivna avtal och har så få regler som möjligt om mobilt arbete. »Man ska inte göra det så komplicerat«, säger HR-chefen Gerd Fagerström på Energimyndigheten.
De kallar det inte distansarbete längre, utan mobilt arbete. Och alla verkar nöjda – arbetsgivaren, facket och medarbetarna.
– Jag ser det som en win-win-situation, säger kommunikatören Suzanne Durkfelt, som oftast »mobilar« en dag i veckan.
Hon anser att myndigheten får en nöjd medarbetare och att hon ibland jobbar bättre hemma än i kontorslandskapet på jobbet. Särskilt när det gäller vissa arbetsuppgifter, som att läsa eller skriva knepiga texter.
Själv bor hon en bit ut på landet mellan Eskilstuna och Västerås.
– Mobilt arbete är ett sätt att få ihop livspusslet bättre.
I princip erbjuds alla på Energimyndigheten att arbeta mobilt. Men ett fåtal har svårt att göra det på grund av sina arbetsuppgifter, säger HR-chefen Gerd Fagerström.
– Men då kan det gå att göra det en del av dagen.
De flesta arbetar mobilt regelbundet, det vanligaste är en till två dagar i veckan. Alla anställda har bärbara datorer och mobiler. Med dem kan de logga in på Energimyndighetens nätverk oavsett var de är.
– I början fanns en misstanke om att mobilt arbete leder till att personalen arbetar för lite, men så är det inte nu. Ibland kan det snarare vara tvärtom, säger hon.
Fram till nyligen hade myndigheten avtal för distansarbete, men det är borttaget. Däremot finns några råd och regler i personalhandboken.
Den anställda ansvarar exempelvis för att utforma den mobila arbetsplatsen på ett bra sätt. Enligt Gerd Fagerström gäller kollektiva arbetsskadeförsäkringar även vid hemarbete. Men den anställda måste ha en hemförsäkring.
– Vi försöker att inte göra det så komplicerat. Vi har krav på att man ska göra en överenskommelse med sin chef och att man deltar i obligatoriska möten.
Lennart Lind, ordförande för ST inom Energimyndigheten, är nöjd. Enligt honom är nackdelen med mobilt arbete att den viktiga personliga kontakten inte alltid blir av.
– Sedan kan medarbetare uppleva att de alltid är uppkopplade och att jobb och fritid glider ihop.
Ändå tycker han, utan tvekan, att fördelarna överväger:
– Mobilt arbete är en succé för myndigheten och en förutsättning för att behålla folk som pendlar från Stockholm och andra orter. Dessutom är det riktigt bra att ha när myndigheten vill rekrytera folk, säger han.
Tips för mobilt jobb
- Se till att ha ett system för information om var medarbetarna befinner sig. Sätt mål, följ upp.
- Som medarbetare måste du ha disciplin och inte missbruka förmånen.
- Förbered familjen på att du inte är ledig bara för att du jobbar hemma.
- Glöm inte att ta en paus då och då. Det är lätt att glömma när man inte har några kolleger som säger till att det är fikadags.
- Se till att du har en bra arbetsplats där hemma.