Webbplats samlar regeringsuppdrag om förebyggande av våld i nära relationer

JÄMSTÄLLDHET2022-11-10

Jämställdhetsmyndigheten har samlat alla statliga myndigheters regeringsuppdrag om förebyggande av våld i nära relation på en webbplats. Regeringen har gett myndigheterna mer än 300 uppdrag.

Jämställdhetsmyndigheten har kartlagt över 300 olika uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor som regeringen gett landets myndigheter. Enligt ett pressmeddelande är syftet med att samla dem på en och samma plats är att öka kunskapen om de insatser som görs, och att underlätta erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer.

Sedan 2017 har Sverige en tioårig nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor. Strategin inkluderar hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av de svenska jämställdhetspolitiska målen, skriver Jämställdhetsmyndigheten. Myndigheten har en central roll att samordna övriga myndigheters insatser.

”Genom att presentera såväl avslutade som pågående regeringsuppdrag och länka till redovisningar och rapporter vill vi underlätta för den som vill ta del av erfarenheter och kunskap från arbetet inom nationella strategin, som mäns våld mot kvinnor, våld mot barn och unga, hedersrelaterat våld och förtryck”, förklarar Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten, i pressmeddelandet.

Sammanställningen visar att 54 myndigheter har eller har haft regeringsuppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Sammanställningen kommer enligt pressmeddelandet att uppdateras regelbundet.

”Vi kommer att följa upp och fylla på med nya uppdrag och rapporter i samverkan med andra myndigheter. Särskilt viktig blir uppdateringen i samband med att myndigheterna får sina nya regleringsbrev”, framhåller Mikael Thörn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA